Aleksandar Lasica zadovoljan učinkom „Romanije“ u protekloj sezoni

13.05.2020. 20:34
0
IZVOR: Katera

Pandemija virusa korona prekinula je sportska takmičenja širom svijeta, te su se mnoga fudbalska prvenstva odložila do daljnjeg ili prekinula. Tako je bilo i sa takmičenjem u Drugoj ligi Republike Srpske, gdje je prvenstvo završeno nakon 16. kola.

Fudbalski klub „Romanija“ iz Pala se prošlog ljeta, nakon devet godina takmičenja u Regionalnoj ligi Republike Srpske, vratio u drugoligaško prvenstvo i odlično počeo sezonu, a zbog virusa korona, završio takmičenje na 5. mjestu i obezbijedio opstanak u Drugoj ligi, što je bio glavni cilj uprave ovog kluba.

Predsjednik „Romanije“ Aleksandar Lasica u razgovoru za Kateru kaže da je zadovoljan učinkom kluba koji sa klupe uspješno predvodi trener Srđan Delipara, posebno jer je ovaj klub izborio učešće u drugoligaškom rangu nakon dugo godina.

- Na startu prvenstva sam obećao opstanak i poziciju kluba između 4. i 8. mjesta. FK „Romanija“ je nakon uloge autsajdera, brzo preuzela ulogu favorita. Ekipa je bila odlična i na terenu, ali i van njega, što je meni kao predsjedniku kluba bilo posebno drago – kaže Lasica i dodaje da, naravno, uvijek može bolje.

Slika

Lasica ističe da, kada se osvrnemo na proteklo prvenstvo, od samog starta sezone možemo uvidjeti da su lideri na tabeli bili samo dva kluba,  a to su „Leotar“ i „Romanija“.

- Ovom prilikom čestitam ekipi „Leotara“ na osvojenom prvom mjestu na tabeli i želim da kažem da titula prvaka zasluženo ide u Trebinje, bez obzira na prekid prvenstva. Bilo je mečeva gdje smo možda napravili lošiji rezultat od očekivanog, ali je bilo i iznenađenja, posebno na gostujućim terenima, gdje smo osvajali cijeli plijen – kaže Lasica.

On kaže da je u ovom trenutku još rano govoriti o pripremama tima za narednu sezonu, posebno zato što je virus korona otežao normalno funkcionisanje na svim poljima, pa tako i u fudbalskom svijetu.

- Škola fudbala uskoro počinje sa treninzima, samo čekamo odluku Ministarstva porodice, omladine i sporta RS. Svi registrovani igrači na koje smo računali u protekloj sezoni su nam još uvijek na raspolaganju, ali o tome ćemo više znati kada počnu pripreme za narednu sezonu – kaže Lasica.

Slika

On kaže da, ako nastave trend funkcionisanja kao od prvog dana njegovog dolaska u klub, može se reći da neće biti oslabljeni, nego samo pojačani na određenim pozicijama.

- Veliko je interesovanje igrača iz našeg grada i okruženja. Svima je jasno da je nova struja u klubu pozitivna i da neke šok terapije odlično djeluju – kaže Lasica i ističe da je pezadovoljan funkcionisanjem omladinskog pogona.

Za dobar i predan rad igrača iz omladinskog pogona i iz škole fudbala, veliku ulogu je odigrao bivši fudbaler i danas trener omladinskih selekcija „Romanije“ Sretko Vuksanović.

- Naša škola fudbala postoji tek godinu dana, a već smo napravili dobre rezultate i osvajamo turnire. Treneru Vuksanoviću su na raspolaganju i treneri Nikola Živković i Stefan Jokić, koji su takođe ovaj poziv shvatili ozbiljno i na obostrano zadovoljstvo stvaramo dobar temelj za budućnost naše „Romanije“ – ističe Lasica.

Lasica dodaje da „Romanija“, pored seniorskog sastava, ima i pionirski i kadetski tim, dok trenutno nema juniorski tim za takmičenja.

- Veliku pomoć imamo od strane Škole fudbala „Piksi“ koja nam je ustupila svoje kadete za prošlu sezonu, a planiramo saradnju da nastavimo i sljedeće sezone. Sve ovo govorim iz razloga što je naša škola najmlađa u regionu i još uvijek nemamo igrače koji su spremni za starije kategorije. Tek za nekih šest do sedam godina ćemo moći pričati o talentima, koji će moći da konkurišu za prvi tim – dodaje Lasica.

Prema njegovom mišljenju, „Romaniji“ će od naredne sezone u Drugoj ligi RS biti dosta lakše da krene u pohod po „vizu“ za Prvu ligu RS, prvenstveno jer su stekli neophodno iskustvo.

- Ekipe protiv kojih smo igrali u ovoj sezoni su odlične i u igračkom i u organizacionom smislu. Pretežno su to bili učesnici Premijer lige BiH i Prve lige RS. Timovi poput „Leotara“, „Glasinca“, „Drine“ iz Zvornika i drugih su za veliko poštovanje. Drago mi je što se naš klub našao i snašao u tom društvu, te pokazao da smo favoriti za najviši plasman – kaže Lasica.

Lasica dodaje da se stanje u Upravi FK „Romanije“ u proteklih godinu dana drastično promijenilo, te da je u tom kratkom periodu uspio da obezbjedi četiri garniture dresova, rekvizite za trening, kosačicu za teren, torbe, trenerke i svu neophodnu opremu.

- Tužno je da se mnogi i dalje hvale kako su nekad uspješno vodili klub u Drugoj i Prvoj ligi Republike Srpske, a da sad neko mora od nule krenuti i da mora finansijska sredstva trošiti na osnovne stvari. Klub sa ovako dugom tradicijom je morao nakon tih „uspješnih“ sezona ostaviti iza sebe neki temelj – dodaje Lasica.

On kaže da je ponosan na sadašnje članove Uprave „Romanije“, igrače, trenere i na ljude koji su im pomogli da paljanska „Roma“ bude zaštitni znak Pala.

Slika

- Fudbalski teren je u odličnom stanju. Prije par dana smo servisirali podlogu, to je redovna sezonska obaveza koja godinama nije ispoštovana. Pomoćne prostorije renoviramo u skladu sa finansijama, a rekonstruisali smo mnogo elemenata koji su tu još od izgradnje stadiona 1985. godine – ističe Lasica.

Prema njegovim riječima, SRC „Vlajko Petrović“, kako se zvanično zove stadion „Romanije“ u skladu sa obećanjima Skupštine grada Istočno Sarajevo, trebao bi da dobije modernu atletsku stazu.

Među važnim projektima koji su izgrađeni u krugu SRC „Vlajko Petrović“ jeste i spomen obilježje poginulim fudbalerima FK „Romanije“ u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Novinar: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    23h 11m
    0
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    4h 46m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    10h 1m
    0
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    21h 20m
    0
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    7h 47m
    0