Алексић: Жртве морају добити сатисфакцију за ратни злочин НАТО-а

21.03.2024. 14:29
3
ИЗВОР: srna.rs

Имунитет који НАТО има не може га ослободити одговорности за ратни злочин који је починио бомбардовањем Србије и Републике Српске муницијом са осиромашеним уранијумом, а грађани обољели од рака након што су непосредно били изложени дејству осиромашеног уранијума морају добити сатисфакцију, рекао је адвокат Срђан Алексић.

Алексић, чија канцеларија заступа обољеле грађане Србије, истиче да су тужбе поднесене и да је немогуће да било ко има имунитет од ратног злочина.

Он је изразио очекивање да ће до краја године добити прве пресуде, те да је помак да се НАТО уопште изјаснио пред Вишим судом у Београду.

- Као странка у спору комуницирају са судом тако што су истакли да имају имунитет - навео је Алексић.

Он је изразио увјерење да ће прва пресуда бити позитивна и да ће оштећена страна добити обештећење, што ће бити мотив и другим обољелим у Србији, Републици Српској и широм региона да поднесу тужбе.

- Позитивна пресуда би значила да би сви који су силни и моћни, ако желе да остваре своје економске и политичке циљеве тако што бомбардују неку земљу која је самостална и независна као што су то урадили са СР Југославијом и Републиком Српском, били дужни да плате 10 пута већу штету него што је корист коју су имали од таквог акта насиља, агресије и рата који су водили - рекао је Алексић.

Према његовим ријечима, само позитивна пресуда била би праведна, али и опомена моћницима да поштују међународно јавно право.

- Осиромашени уранијум који је бацан у Републици Српској и Србији остављен је на вјечност. То је злочин против човјечности и злочин против Бога. Због чега против Бога? Јер је то остављено на вјечност - истакао је Алексић.

Он је навео да је анализама у Италији доказана узрочно-посљедична веза са дјеловањем осиромашеног уранијума код обољелих од рака у Србији, које заступа, те изразио наду да ће добити узорке биопсије и крви или медицинску документацију од обољелих или породица преминулих из Републике Српске.

- До сада нисмо добили ниједан, а истина је да су и у Републици Српској бацане бомбе са осиромашеним уранијумом, да је велики број људи у Хаџићима, Хан Пијеску и свуда где је НАТО 1995. године употребио муницију са осиромашеним уранијумом оболео од канцера и преминуо и ми морамо да утврдимо ту узрочно-посљедичну везу - указао је Алексић.

Он је истакао да то можемо бити учињено само преко Института за нанотехнологију у Италији, те указао да је такав институт потребан цијелом Балкану.

- Морамо да радимо по моделу италијанског адвоката Анђела Тартаље, који је изборио правду за више стотина италијанских војника који су обољели на Космету. Ако је код њих у Италији Врховни суд потврдио тужбе, а код нас је катастрофа још већа, онда се морамо изборити за право и правду за наше грађане - рекао је Алексић.

Он је нагласио да то што је НАТО бесомучно бомбардовао Србије 78 дана и на Републику Српску бацио више од двије тоне осиромашеног уранијума, мора добити епилог на суду.

Алексић је напоменуо да је један број обољелих Албанаца са Косова и Метохије, који су жељели да остану анонимни, доставио документацију његовој канцеларији, нагласивши да је у јужној српској покрајини ситуација катастрофална.

- НАТО је признао да је бацио две тоне муниције са осиромашеним уранијумом на југ Србије, а 13 тона на Косово и Метохију, а наши извори кажу да је тамо бачено 35 тона. Нико тамо не може да живи без посљедица. Велики број обољелих је и у Сјеверној Македонији, Црној Гори, у областима на граници са Албанијом. Тема није лака. То је ратни злочин и НАТО мора да одговара - истакао је Алексић за Срну.

За 11 седмица бомбардовања СР Југославије, почевши од 24. марта 1999. године, извршено је 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље.

НАТО је лансирао 1.300 крстарећих ракета, изручио 37.000 касетних бомби од којих је погинуло око 200, а рањено више стотина лица, те употријебио забрањену муницију са осиромашеним уранијумом.

За 78 дана бомбардовања погинуло је између 1.200 и 2.500 људи, од којих 126 дјеце.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    merc 21.03.2024. 23:27
    kome se obratiti,,,, kontakt
  • Generic placeholder image
    Realista 21.03.2024. 19:44
    Hoće,kad prvo isplatite odštetu žrtvama Dubrovnika,Vukovara,Sarajeva,Foče,Prijedora,Višegrada,Bijeljine,Rogatice...
  • Generic placeholder image
    Nataša 21.03.2024. 15:39
    Svaka čast advokatu Aleksiću!
Повезане вијести
Бесмртни херој – Потпуковник Живота Ђурић Бесмртни херој – Потпуковник Живота Ђурић
Прије 25 година почела НАТО агресија на СР Југославију Прије 25 година почела НАТО агресија на СР Југославију
Како је Бил Клинтон 1999. године „најавио“ „милосрдног анђела“ Како је Бил Клинтон 1999. године „најавио“ „милосрдног анђела“
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    9h 59m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    9h 41m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    10h 35m
    3
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    7h 30m
    0
  • Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
    11h 12m
    1