Алгоритам може да детектује вирус преко кашља

03.11.2020. 20:53
0
ИЗВОР: Srpskainfo

Научници са Технолошког института Масачусетс (МИТ) развили су алгоритам за који тврде да разликује намјеран кашаљ људи који имају ковид-19, али немају никакве симптоме, од кашља здравих особа.

Они тренутно раде на развоју бесплатне апликације која треба да омогући људима да провјере да ли можда имају ковид-19, иако немају симптоме, и то тако што би кашљали у телефон. Научници су објавили студију у часопису IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology.

Прије пандемије, тим МИТ је развијао моделе вјештачке интелигенције која на основу гласовних снимака открива различите болести, укључујући и Алцхајмерову.

Након увјежбавања вјештачке интелигенције на 200.000 снимака гласа и кашља, открили су да она може да детектује биомаркере као што су јачина гласних жица, капацитет плућа и неуромускуларне промјене на тим снимцима и разликује их од здравих људи.

Будући да су код ковида-19 неки симптоми слични (поготово привремене неуромишићне промјене), научници су одлучили да примјене исти модел на откривање ковида-19. Будући да је иницијални модел већ био увјежбан на десетинама хиљада снимака, прилагодили су га за ковид-19, на основу 4.000 узорака кашља, од којих је 50 одсто било здравих људи, а 50 одсто обољелих од ковида без симптома, преноси Блиц.

Затим су тестирали вјештачку интелигенцију на још 1.000 узорака (поново у односу 50:50) и исправно идентификовали чак 98,5 одсто узорака кашља људи обољелих од ковида-19.

Коментари 0
Повезане вијести
Најефикаснији природни лијек против кашља Најефикаснији природни лијек против кашља
Рецепт за природан сируп против упорног кашља Рецепт за природан сируп против упорног кашља
Рецепт за природан сируп за упорни кашаљ Рецепт за природан сируп за упорни кашаљ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 8m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 4m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 48m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    23h 0m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 33m
    0