Aлкохол из увоза платили 202 милиона марака

18.10.2023. 20:00
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Да се у времену кризе грађани БиХ не одричу алкохолних пића, показују подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) према којима је ове године за пиво, вино и жестока пића из иностранства издвојено око 37 милиона марака више него лани.

Из УИО су за “Глас” навели да је за девет мјесеци ове године стигло 136,2 милиона килограма алкохола чија је вриједност премашила 202 милиона марака, док је у истом периоду лани стигло 137,3 милиона килограма алкохола у вриједности од 165 милиона марака.

- Током ове године је највише увезено пива и то у вриједности од 134,5 милиона марака. Највише је стигло из Србије - истакли су у УИО.

Када је ријеч о другим врстама алкохола, вина је од јануара до септембра увезено у вриједности већој од 27,6 милиона марака, највише из Хрватске, док је вриједност увезеног ликера и ракија била око 32,6 милиона марака, а највише је стигло такође из Хрватске.

Економиста Зоран Павловић за “Глас Српске” каже да је помодарство пити страна пива поред домаћих и да се домаће пиваре тешко боре са страном конкуренцијом.

- Жеља потрошача да пробају неке нове врсте пива, али и агресиван приступ страних произвођача доводе до тога да се практично више конзумира увозно пиво него домаће. У БиХ постоје четири пиваре и надлежни треба да учине више да заштите домаћу производњу - рекао је Павловић.

Када је ријеч о извозу подаци УИО показују да је БиХ током девет мјесеци ове године на страна тржишта извезла више од 13,7 милиона килограма алкохолног пића у вриједности од око 29,3 милиона марака.

У истом периоду лани вриједност извезеног пића била је 25,3 милиона КМ. Ове године највише је извезено ликера и ракије и то махом у Србију.

Коментари 0
Повезане вијести
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    7h 58m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    10h 17m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    10h 44m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    13h 24m
    1
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    6h 9m
    0