Агата Кристи - најпродаванији аутор детективских романа свих времена

15.09.2022. 13:03
0
ИЗВОР: СРНА

Енглеска књижевница Агата Кристи /1890-1976/, један од најпознатијих писаца детективских романа свих времена, рођена је на данашњи дан 1890. године.

Њени начитанији романи су: "Убиство Роџера Ајкрофта", "Леш у саркофагу", "Убиство у `Оријент експресу`", "Десет малих црнаца", "Вашар злочина", "Карипска загонетка", "Никотин", "Тајна замка Чимниз", "Тајна седам бројчаника", "Отворених карата", "Убиство у Месопотамији" и "Мишоловка".

Агату Кристи називају "краљицом злочина".

Током своје књижевне каријере, дуге више од пола вијека, написала је 79 књига /од којих су 66 криминалистички романи/ и више збирки кратких прича, које су продате у више од двије милијарде примерака широм свијета и преведене на више од 50 језика.

Према Гинисовој књизи рекорда, Агата Кристи је најпродаванији аутор свих времена. Забиљежено је да су једино Библија и Шекспирова дјела имала већу продају од романа Агате Кристи.

Њена драма "Мишоловка" имала је више од 25.000 извођења на сцени.

Агата Кристи је 2013. године проглашена за најбољег писца детективских прича, а њен роман "Убиство Роџера Акројда" за најбољи криминалистички роман свих времена.

У част својих књижевних дијела, именована је за команданта Реда Британске империје 1956. године, а сљедеће године је постала предсједник "Клуба детектива".

Умрла је 1976. године у 86. години.

Коментари 0
Повезане вијести
Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
"Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!" "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
Милош Обреновић - ратник, политичар, кнез Милош Обреновић - ратник, политичар, кнез
Најчитаније
 • Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини?
  16h 38m
  0
 • Осуђен на 12 година за убиство у Сокоцу
  21h 3m
  2
 • Отворен „Акордеон арт плус" у Источном Сарајеву
  13h 59m
  2
 • Полиција о драми у сарајевској школи: Два ученика избодена, трећи основац ухапшен
  16h 41m
  0
 • Анастасија Ђорђић ученик генерације Средњошколског центра „Источна Илиџа“
  17h 50m
  0