Амбасада Русије: Нисмо учествовали на сједници ПИК-а, не признајемо Шмита

08.12.2021. 21:27
0
ИЗВОР: РТРС

Руска Федерација није учествовала у раду сједнице политичких директора ПИК-а из разлога што не признаје Кристијана Шмита као високог представника именованог мимо Савјета безбједности УН-а, саопштено је из Амбасаде Русије у БиХ.

-  Жељели бисмо скренути пажњу да и сама Канцеларија високог представника (ОХР) потврђује исправност наше аргументације. Наиме, у закључцима у вези с независним годишњим ревизорском извјештајем од 26. новембра 2021. годије који је одобрио ПИК, директно се наводи да ПИК предлаже кандидата за позицију високог представника, а Савјет безбједности, који је одобрио Дејтонски мировни споразум и распоређивање међународног војног контингента у БиХ, одобрава наведену кандидатуру - истиче се у саопштењу.

Из руске Амбасаде сматрају да су разлог унутрашње политичке кризе у БиХ субјективне одлуке бившег високог представника Валентина Инцка и одбијање партнера из ПИК-а да испоштују одобрену процедуру за именовање високог представника.

- Вјерујемо да предложени комунике наших западних партнера садржи искривљавање слова Дејтонског мировног споразума. Приморани смо подсјетити да БиХ према Дејтону не укључује већ се састоји од два ентитета - додаје се у саопштењу.

Амбасада Руске Федерације истиче да се сви проблеми у БиХ требају рјешавати искључиво путем дијалога између свих странау БиХ на основу узајамно прихватљивих компромиса.

- То се односи и на спољнполитичке приоритете БиХ, укључујући евроатлантску интеграцију, око које у земљи не постоји консензус. Инсистирамо на томе да мандат ПИК-а у оквиру Дејтона не подразумијева осигурање чланства БиХ у НАТО-у - наглашава се у саопштењу.

Амбасада је поновила да се Руска Федерација као један од свједока Дејтона залаже за територијални интегритет и стварни суверенитет БиХ.

- Ради постизања овог циља потребно је што прије затворити ОХР који је постао кочница на путу демократског развоја БиХ. Неопходно је што прије пренијети сву одговорност за стање у земљи на саме грађане БиХ - закључује се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције
Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ! Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ!
У БиХ укупно 158 држављана Русије гласало на предсједничким изборима У БиХ укупно 158 држављана Русије гласало на предсједничким изборима
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    2h 43m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    20h 26m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    14h 43m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    21h 41m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    22h 17m
    0