Амбер Алерт у БиХ: У случају нестанка дјетета слиједи мобилизација цјелокупне јавности

10.12.2023. 12:40
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Босна и Херцеговина још увијек нема Амбер алерт систем који користе бројне земље свијета, па и Србија и Хрватска, а који омогућава брже и ефикасније алармирање грађана о нестанку неког дјетета чиме аутоматски постоје и веће могућности за његовим проналаском.

Уз помоћ Амбер Алерт система објаве путем различитих медија телевизијских и радио емисија, Интернета, СМС порука, екрана на банкоматима, аутопутевима и слично могу да допру до грађана који ће запамтити лице дјетета и потенцијално га уочити или имати валидне информације које полицији могу да помогну у потрази.

Укључивањем медија, јавности и заједница, овај систем би омогућио брзо ширење обавијести у случајевима нестанка, што би значајно повећало шансе за проналажење несталих особа.

Управо ова тема наћи ће се и на дневном реду Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на сједници 21. децембра ове године, кроз посланичку иницијативу  Предрага Којовића, Сабине Ћудић и Аиде Баручије.

Ово троје посланика је у својој иницијативи затражило да Савјет министара БиХ, у року од 60 дана од њеног евентуалног усвајања, омогући увођење у употребу јавног система обавјештења о нестанку дјеце „Амбер Алерт“ на територију БиХ.

У иницијативи се наводи да је Амбер Алерт систем обавјештења и алармирања јавности у случају нестанка дјеце.

– Овај систем настао је у САД 1996. године, а користи се у већини држава ЕУ (Белгија, Бугарска, Чешка, Француска, Грчка, Ирска, Италија, Малта, Низоземска, Њемачка, Пољска, Португал, Румунија, Шпанија). У Хрватској је „Амбер Алерт“ активан од новембра 2022. године, а од 1. новембра ове године имплементација овог система започела је и у Србији – наводи се у иницијативи.

Додаје се да истраживања показују да сваке године око 250.000 дјеце нестане на подручју европског континента, што је сам по себи индикатор важности имплементације система јавног обавјештења и алармирања јавности у случају нестанка дјеце.

Алберт Алерт функционише тако што се, како стоји у иницијативи, у случају нестанка дјетета, информације о нестанку у року од сат времнена од пријаве шире путем интернета, телевизије, радија, и осталих медијских канала комуникације, како би се у што краћем року обавијестио што већи број грађана о нестанку дјетета.

– Узимајући у обзир чињеницу да у БиХ овакав систем обавјештења још увијек није имплементиран, као и то да би увођење Амбер Алерта допринијело бржој реакцији и проналаску нестале дјеце, подносимо наведену посланичку инцијативу – навели су Којовић, Ћудићева и Баручија.

Посланица ПДП-a у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Мира Пекић истиче да су Амбер Алерт систем и државе у окружењу увеле у свој систем.

Она каже да је потрага за изгубљеном дјецом један од кључних приоритета друштва у цјелини.

– Међутим, објављивање информација о несталом дјетету у БиХ треба да буде усаглашено на свим полицијским нивоима с обзиром на то да имамо и ентитетска министарства унутрашњих послова, али и кантонална, те да имамо и Министарство безбједности БиХ – каже Пекићева за Српскаинфо.

Она додаје да је свака иницијатива у том смјеру добродошла али да треба водити рачуна о усаглашеном дјеловању свих безбједносних агенција.

Не може се, како каже Пекићева, једном иницијативом у БиХ ријешити овај проблем.

– Потребно је усаглашено дјеловање, превенствено полиција Српске и Федерације БиХ, те Министарстава безбједности БиХ, јер морају постојати критерији ко даје податке, ко објављује те податке, да ли се о сваком несталом дјетету објављују подаци на друштвеним мрежама и у јавности, да ли се те информације дијеле, да ли се слике нестале дјеце дијеле и слично – појашњава Пекићева.

Она истиче да је кључно да се зна одакле долазе информације и ко са њима координише. Пекићева каже како се плаши да у случају када би то било неусклађено и некоординисано не би имали уопште добар систем, а он је кључан у првим сатима нестанка дјетета.

ДЈЕВОЈЧИЦА ИЗ ТЕКСАСА

Амбер Алерт систем је национални систем за хитне најаве у случајевима нестанка дјеце или особа с посебним потребама. Овај систем је назван по Амбер Хагерман, 9-годишњој дјевојчици која је била киднапована и убијена 1996. године у Тексасу. Од тада, бројне државе су имплементирале Амбер Алерт систем како би помогле у проналажењу нестале дјеце и особа с посебним потребама.

Пише: Сњежана Карић

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 10m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    9h 34m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    7h 49m
    11
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    1h 8m
    2
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    9h 28m
    0