Прича о Старој цркви и музеју у Сарајеву (ВИДЕО)

28.10.2023. 10:00
0
ИЗВОР: zaboravljenikorijeni.org

Свети Сава донио је из свете земље у Србију руку Свете Текле, ученице апостола Павла из првог вијека.

Неколико вијекова касније, управо ову руку патријарх српски Арсеније Четврти дароваће Старој цркви у знак захвалности сарајевским Србима за оданост и плаћање патријаршијских обавеза према Отоманским властима.

Међу зидовима најстарије очуване грађевине у Сарајеву чувају се мошти неколико светитеља, а међу њима и ковчег са дјететом кога је по предању зла маћеха бацила низ степенице.

Светим моштима младенца поклањају се не само православци, него и вјерници других религија, како би се молили за плодност или здравље своје дјеце.

Величанствено здање краси и богати музеј са преко 700 вриједних експоната - рукописане књиге старе по неколико вијекова, иконе и сликарски радови домаћих и страних умјетника, стари предмети и новац.

Уз Стару Цркву, као најстарију очувану грађевину у Сарајеву, везује се и прва српска основна школа у том граду из 1539. године. Сарајево је прије доласка Турака, по руском царском историчару и балканологу Ивану Јастребову, носило назив "Златни до".

Аутор вас позива да погледате нови документарни филм у којем говоре и старјешина цркве протојереј Велимир Дивљановић и декан Богословског факултета у Фочи протојереј-ставрофор Владислав Топаловић.

Дођите и посјетите Стару цркву и њен музеј у Сарајеву, како бисте се и сами увјерили у вјерску, културну и историјску вриједност једног од најзнаменитијих храмова Српске православне цркве.

Видео: zaboravljenikorijeni.org

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    20h 32m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    20h 14m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    21h 8m
    8
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    18h 3m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    17h 5m
    0