Амфилохије: Власт Црне Горе ће преговарати са мном, не са Патријаршијом

20.01.2020. 14:43
0
ИЗВОР: Срна

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да ће евентуалне преговоре о темељном уговору који се тиче црквене имовине у Црној Гори власт водити са њим, а не са Патријаршијом, те наводи да је Митрополија на чијем је он челу “аутономна и самостална кроз вијекове”.

Владика Амфилохије је објаснио да Митрополија жели темељни уговор по узору на оне које је Црна Гора потписала са Католичком црквом и Исламском заједницом и додао да ту неће бити помена о новом статусу, јер је, каже, Митрополија већ аутономна.

– Када са нама преговарају, то је исто као да преговарају са београдском Патријаршијом, ту нема никакве разлике – рекао је владика за црногорски портал Стандард.

Евентуални темељни уговор између цркве и државе не би дефинисао статус Митрополије – аутономни или аутокефални, јер је, каже он, Митрополија на чијем је челу “аутономна и самостална кроз вијекове”.

 

Амфилохије истиче да је Митрополија била самостална од укидања Пећке партијаршије 1766. године, те да се у прошлости звала аутокефалном, зато што је била једина епархија која је без прекида постојала и која је сачувала самосталност Пећке патријаршије.

– Једина која је остала самостална и сачувала самосталност Пећке партијаршије јесте Митрополија црногорско-приморска. Звала се у то вријеме аутокефална, јер је у то вријеме стварала државу. Она није прихватала одлуку Цариграда, којом је поништена Пећка партијаршија. Митрополија је једина остала без прекида, а то је касније потврдио руски Синод рукополажући епископе црногорске који нису тражили да буду рукоположени од Цариграда, него су тражили од Русије да им се рукополажу епископи све до Митрофана Бана 1920. године, што не знају незналице и они васпитани на брозовори, на лењинизму и марксизму – рекао је Амфилохије.

Он је одбацио могућност било каквих преговора са црногорским властима уколико Закон о слободи вјероисповести не буде повучен, додавши да је тај закон “нешто најгоре што се Црној Гори догодило”.

Митрополит Амфилохије оптужио је предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да као “безбожник и некрштени предсједник ствара своју цркву”, те да је ово први пут у историји да једна власт једне државе ствара своју цркву и то “некрштени предсједник”.

Коментари 0
Повезане вијести
Служен помен поводом двије године од упокојења митрополита Амфилохија Служен помен поводом двије године од упокојења митрополита Амфилохија
Избор насљедника митрополита Амфилохија на редовном Сабору у мају Избор насљедника митрополита Амфилохија на редовном Сабору у мају
Црна Гора: Поништено рјешење о пореском дугу Митрополије Црна Гора: Поништено рјешење о пореском дугу Митрополије
Најчитаније
 • Михаило Обреновић - Човјек који је Србију учинио најјачом војном силом на Балкану
  16h 55m
  0
 • Козара и Поткозарје - Српски Зид плача
  17h 17m
  0
 • Марко Трифковић из Источног Сарајева матурским радом надмашио наставни план и програм (ФОТО)
  7h 23m
  1
 • У Сарајеву мушкарац насмрт избо млађег брата
  16h 18m
  0
 • У школи у Швајцарској дјеца газила заставу Србије (ВИДЕО)
  13h 14m
  0