Амфитеатри високошколских установа у Српској отварају врата студентима

30.09.2024. 15:33
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Ни трећи уписни рок није успио попунити сва мјеста на јавним универзитетима у Српској који сутра отварају врата студентима, међу којима ће у амфитеатре, први пут, крочити нешто више од 3.000 бруцоша.

 

Тим поводом на факултетима јавних универзитета у Српској и Академији умјетности у Бањалуци биће организован први академски час за све студенте прве године првог циклуса студија, којима ће добродошлицу пожељети декани и професори. 

Портпарол Универзитета у Бањалуци Дарио Станковић истакао је за “Глас Српске” да на факултетима ове високообразовне установе настава, између осталог, почиње за око 2.000 студената прве године првог циклуса студија.

- Први дан високог образовања за све бруцоше почиње академским часом који се организује на свим факултетима. Тог дана студенти ће од декана и руководстава факултета добити све важне информације - казао је Станковић.

Највеће интересовање, истакао је он, бруцоши су ове године показали за Академију умјетности, Факултет безбједносних наука, Медицински факултет те Архитектонско-грађевинско-геодетски, Правни и Економски факултет.

- Будући студенти су, исто тако, радо бирали и психологију на Филозофском факултету, рачунарство и информатику на Електротехничком факултету те Факултет физичког васпитања и спорта - рекао је Станковић, додајући да је важно истаћи да ове године и Рударски и Правни факултет биљеже пораст уписаних студената у односу на годину раније.  

Проректор за наставу на Универзитету у Источном Сарајеву Зоран Љубоје казао је да је све спремно за почетак нове академске године и у високошколској установи. 

- Уписни рок се завршава данас, тако да немамо прецизне податке за колико тачно бруцоша настава сутра почиње, али је евидентно да ћемо сада у односу на лани имати и до 20 одсто више студената, који први пут уписују прву годину - казао је Љубоје.

Додао је да се ове године могу похвалити и са већим бројем страних студената, који наставу прате на енглеском језику.

- У прва два рока уписано је 1.030 бруцоша који ће наставу слушати на српском језику и то је за неких 12 одсто више него лани - рекао је Љубоје.

С нестрпљењем почетак академске године очекује и декан Филолошког факултета у Бањалуци Биљана Бабић, која каже да су на њихову радост ове године уписана 94 бруцоша.

- То је за наш факултет одлична уписна квота. Оно што ме посебно радује јесте то што је у сва три уписна рока било заинтересованих за све студијске програме нашег факултета, што значи да интересовање за језике, књижевност и културу у Српској и даље постоји - истакла је Бабићева, додајући да ће за бруцоше сутра на факултету организовати свечани пријем.

Да је све спремно за почетак нове академске године потврдио је и декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Марко Ђого. Према његовим ријечима, у прву годину уписано је седамдесетак бруцоша, што баш и није, како каже, за похвалу. 

- Нисмо задовољни бројем уписаних бруцоша, јер знамо да можемо више - казао је Ђого, подсјећајући да је на интересовања за студије на домаћим факултетима утицало више фактора. 

Семестар

Дарио Станковић је подсјетио да упис зимског семестра у академској 2024/2025. за студенте виших година студија свих циклуса траје од 1. до 11. октобра ове године. 

- За све године студија настава у зимском семестру трајаће до 17. јануара идуће године, након чега је до половине фебруара планиран испитни рок - рекао је Станковић.

Заустављен пад

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Репблике Српске Жељко Будимир пожелио је успјешан почетак нове академске године свим студентима, посебно бруцошима, истичући да је заустављен пад у броју уписаних студената који је био евидентан посљедњих 10 година.

- У прва два рока на Универзитету у Бањалуци уписано је 1.930 студената, а имамо још трећи уписни рок, док је на Универзитету Источном Сарајеву уписано 1.128 студената и имаћемо још одређен број студената у трећем уписном року - рекао је Будимир за РТРС.

Будимир је нагласио да није добро да озбиљан пад биљеже одређени студијски програми, попут наставничких студијских програма, првенствено српског језика, али и фундаменталних наука хемије, биологије, математике и физике.

- Добар одзив је на факултетима попут медицинског, а на економском и правном биљежимо благи раст броја уписаних студената. Факултет безбједносних наука у Бањалуци тредиционално је уписао велики број студената, за разлику од Природно-математичког факултета - напоменуо је Будимир.

Будимир је нагласио да је у овом тренутку српски језик јако комплексно питање, те ће бити потребно тражити рјешење у ширем друштвеном контексту, нагласивши да је српски језик најважнији задатак свих надлежних у овом тренутку.

Он је подсјетио да Република Српска и у овим захтјевним финансијским временима настоји улагати у високо образовање, те је додао да је само у посљедње три године уложено 43 милиона КМ, док је студирање у Републици Српској бесплатно, као и смјештај за редовне студенте.

Коментари 0
Повезане вијести
Осмочлана породица Паспаљ примјер сложне и вриједне породице Осмочлана породица Паспаљ примјер сложне и вриједне породице
Одржана свечана академија поводом 32 године постојања Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО) Одржана свечана академија поводом 32 године постојања Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО)
Свечана академија поводом 32 године постојања Универзитета у Источном Сарајеву Свечана академија поводом 32 године постојања Универзитета у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    8h 47m
    0
  • Српски Колорадо јединствен у Европи: Чудо природе за које многи нису чули (ВИДЕО)
    23h 8m
    0
  • Жељко Пржуљ - "Сами на свијету" (одломак)
    6h 55m
    0
  • Милан Ракић, пјесник, дипломата и тајни агент: Волио је двије жене и ослободио Косово
    7h 9m
    0
  • Преминуо примаријус доктор Момир Јанковић
    4h 31m
    0