Amfiteatri visokoškolskih ustanova u Srpskoj otvaraju vrata studentima

30.09.2024. 15:33
0
IZVOR: glassrpske.com

Ni treći upisni rok nije uspio popuniti sva mjesta na javnim univerzitetima u Srpskoj koji sutra otvaraju vrata studentima, među kojima će u amfiteatre, prvi put, kročiti nešto više od 3.000 brucoša.

 

Tim povodom na fakultetima javnih univerziteta u Srpskoj i Akademiji umjetnosti u Banjaluci biće organizovan prvi akademski čas za sve studente prve godine prvog ciklusa studija, kojima će dobrodošlicu poželjeti dekani i profesori. 

Portparol Univerziteta u Banjaluci Dario Stanković istakao je za “Glas Srpske” da na fakultetima ove visokoobrazovne ustanove nastava, između ostalog, počinje za oko 2.000 studenata prve godine prvog ciklusa studija.

- Prvi dan visokog obrazovanja za sve brucoše počinje akademskim časom koji se organizuje na svim fakultetima. Tog dana studenti će od dekana i rukovodstava fakulteta dobiti sve važne informacije - kazao je Stanković.

Najveće interesovanje, istakao je on, brucoši su ove godine pokazali za Akademiju umjetnosti, Fakultet bezbjednosnih nauka, Medicinski fakultet te Arhitektonsko-građevinsko-geodetski, Pravni i Ekonomski fakultet.

- Budući studenti su, isto tako, rado birali i psihologiju na Filozofskom fakultetu, računarstvo i informatiku na Elektrotehničkom fakultetu te Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta - rekao je Stanković, dodajući da je važno istaći da ove godine i Rudarski i Pravni fakultet bilježe porast upisanih studenata u odnosu na godinu ranije.  

Prorektor za nastavu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Zoran Ljuboje kazao je da je sve spremno za početak nove akademske godine i u visokoškolskoj ustanovi. 

- Upisni rok se završava danas, tako da nemamo precizne podatke za koliko tačno brucoša nastava sutra počinje, ali je evidentno da ćemo sada u odnosu na lani imati i do 20 odsto više studenata, koji prvi put upisuju prvu godinu - kazao je Ljuboje.

Dodao je da se ove godine mogu pohvaliti i sa većim brojem stranih studenata, koji nastavu prate na engleskom jeziku.

- U prva dva roka upisano je 1.030 brucoša koji će nastavu slušati na srpskom jeziku i to je za nekih 12 odsto više nego lani - rekao je Ljuboje.

S nestrpljenjem početak akademske godine očekuje i dekan Filološkog fakulteta u Banjaluci Biljana Babić, koja kaže da su na njihovu radost ove godine upisana 94 brucoša.

- To je za naš fakultet odlična upisna kvota. Ono što me posebno raduje jeste to što je u sva tri upisna roka bilo zainteresovanih za sve studijske programe našeg fakulteta, što znači da interesovanje za jezike, književnost i kulturu u Srpskoj i dalje postoji - istakla je Babićeva, dodajući da će za brucoše sutra na fakultetu organizovati svečani prijem.

Da je sve spremno za početak nove akademske godine potvrdio je i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo. Prema njegovim riječima, u prvu godinu upisano je sedamdesetak brucoša, što baš i nije, kako kaže, za pohvalu. 

- Nismo zadovoljni brojem upisanih brucoša, jer znamo da možemo više - kazao je Đogo, podsjećajući da je na interesovanja za studije na domaćim fakultetima uticalo više faktora. 

Semestar

Dario Stanković je podsjetio da upis zimskog semestra u akademskoj 2024/2025. za studente viših godina studija svih ciklusa traje od 1. do 11. oktobra ove godine. 

- Za sve godine studija nastava u zimskom semestru trajaće do 17. januara iduće godine, nakon čega je do polovine februara planiran ispitni rok - rekao je Stanković.

Zaustavljen pad

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Repblike Srpske Željko Budimir poželio je uspješan početak nove akademske godine svim studentima, posebno brucošima, ističući da je zaustavljen pad u broju upisanih studenata koji je bio evidentan posljednjih 10 godina.

- U prva dva roka na Univerzitetu u Banjaluci upisano je 1.930 studenata, a imamo još treći upisni rok, dok je na Univerzitetu Istočnom Sarajevu upisano 1.128 studenata i imaćemo još određen broj studenata u trećem upisnom roku - rekao je Budimir za RTRS.

Budimir je naglasio da nije dobro da ozbiljan pad bilježe određeni studijski programi, poput nastavničkih studijskih programa, prvenstveno srpskog jezika, ali i fundamentalnih nauka hemije, biologije, matematike i fizike.

- Dobar odziv je na fakultetima poput medicinskog, a na ekonomskom i pravnom bilježimo blagi rast broja upisanih studenata. Fakultet bezbjednosnih nauka u Banjaluci tredicionalno je upisao veliki broj studenata, za razliku od Prirodno-matematičkog fakulteta - napomenuo je Budimir.

Budimir je naglasio da je u ovom trenutku srpski jezik jako kompleksno pitanje, te će biti potrebno tražiti rješenje u širem društvenom kontekstu, naglasivši da je srpski jezik najvažniji zadatak svih nadležnih u ovom trenutku.

On je podsjetio da Republika Srpska i u ovim zahtjevnim finansijskim vremenima nastoji ulagati u visoko obrazovanje, te je dodao da je samo u posljednje tri godine uloženo 43 miliona KM, dok je studiranje u Republici Srpskoj besplatno, kao i smještaj za redovne studente.

Komentari 0
Povezane vijesti
Osmočlana porodica Paspalj primjer složne i vrijedne porodice Osmočlana porodica Paspalj primjer složne i vrijedne porodice
Održana svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu (FOTO) Održana svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu Svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    8h 43m
    0
  • Srpski Kolorado jedinstven u Evropi: Čudo prirode za koje mnogi nisu čuli (VIDEO)
    23h 4m
    0
  • Željko Pržulj - "Sami na svijetu" (odlomak)
    6h 51m
    0
  • Milan Rakić, pjesnik, diplomata i tajni agent: Volio je dvije žene i oslobodio Kosovo
    7h 5m
    0
  • Preminuo primarijus doktor Momir Janković
    4h 27m
    0