Анкета: Да ли предсједници ЗЕВ требају тужити неплатише?

09.12.2021. 11:30
0
ИЗВОР: Катера

Законом о одржавању зграда који је донесен у Народној скупштини Републике Српске 23. септембра 2011. године, а ступио на снаку 13. октобра исте године "Заједница етажних власника" (ЗЕВ) постаје обавезан облик организовања станара у Републици Српској.

Како се наводи у Закону, заједница се оснива за једну или више зграда или дио зграде, као што је ламела или улаз који представља грађевинску или функционалну цјелину, у року од годину дана од дана ступања на снагу овог закона.

У члану 41. овог Закона, став (1) под д) пише: "Новчаном казном у износу од 300 КМ до 3.000 КМ казниће се за прекршај етажни власник, односно корисник посебног дијела зграде ако не испуњава обавезе из одлука заједнице које се односе на плаћање трошкова одржавања зграде".

У члану 34. став (4) пише:  "Ако се не може постићи потпуна сагласност у вези са условима и начином подмирења трошкова инвестиционог одржавања или доприноса заједничкој резерви, може се пред надлежним судом покренути ванпарнични поступак ради доношења рјешења које замјењује одлуку скупштине.

У пракси имамо ситуацију у којој многи власници или корисници станова и пословних простора ову законску одлуку не схватају озбиљно те траже начин да под различитим изговорима избјегну плаћање обавеза за ЗЕВ.

Са друге стране, обавезе плаћања услуга испоруке електричне енергије, плаћање телефонских рачуна или рачуна за одвоза смећа имају приорите и редовније се плаћају. Оваква ситуација у незавидан положај ставља предсједнике ЗЕВ који имају обавезу да покрену тужбу против власника или корисника простора за који се не плаћа обавеза за ЗЕВ.

С тим у вези, редакција портала Катера покренула је нову анкету са циљем да се утврди шта наши читаоци мисле о овом проблему.

Коментари 0
Повезане вијести
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    9h 5m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    23h 19m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    21h 26m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    2h 56m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    20h 14m
    0