Anketa: Da li predsjednici ZEV trebaju tužiti neplatiše?

09.12.2021. 11:30
0
IZVOR: Katera

Zakonom o održavanju zgrada koji je donesen u Narodnoj skupštini Republike Srpske 23. septembra 2011. godine, a stupio na snaku 13. oktobra iste godine "Zajednica etažnih vlasnika" (ZEV) postaje obavezan oblik organizovanja stanara u Republici Srpskoj.

Kako se navodi u Zakonu, zajednica se osniva za jednu ili više zgrada ili dio zgrade, kao što je lamela ili ulaz koji predstavlja građevinsku ili funkcionalnu cjelinu, u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

U članu 41. ovog Zakona, stav (1) pod d) piše: "Novčanom kaznom u iznosu od 300 KM do 3.000 KM kazniće se za prekršaj etažni vlasnik, odnosno korisnik posebnog dijela zgrade ako ne ispunjava obaveze iz odluka zajednice koje se odnose na plaćanje troškova održavanja zgrade".

U članu 34. stav (4) piše:  "Ako se ne može postići potpuna saglasnost u vezi sa uslovima i načinom podmirenja troškova investicionog održavanja ili doprinosa zajedničkoj rezervi, može se pred nadležnim sudom pokrenuti vanparnični postupak radi donošenja rješenja koje zamjenjuje odluku skupštine.

U praksi imamo situaciju u kojoj mnogi vlasnici ili korisnici stanova i poslovnih prostora ovu zakonsku odluku ne shvataju ozbiljno te traže način da pod različitim izgovorima izbjegnu plaćanje obaveza za ZEV.

Sa druge strane, obaveze plaćanja usluga isporuke električne energije, plaćanje telefonskih računa ili računa za odvoza smeća imaju priorite i redovnije se plaćaju. Ovakva situacija u nezavidan položaj stavlja predsjednike ZEV koji imaju obavezu da pokrenu tužbu protiv vlasnika ili korisnika prostora za koji se ne plaća obaveza za ZEV.

S tim u vezi, redakcija portala Katera pokrenula je novu anketu sa ciljem da se utvrdi šta naši čitaoci misle o ovom problemu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevi Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevi
Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
U Srpskoj morbilama zaražena 44 lica, u Istočnom Sarajevu jedan slučaj zaraze U Srpskoj morbilama zaražena 44 lica, u Istočnom Sarajevu jedan slučaj zaraze
Najčitanije
  • Krađa u Palama
    23h 36m
    0
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    1h 58m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    20h 3m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    22h 51m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    16h 12m
    0