Археолошко благо у Љубињу: Храм крије остатке још три цркве

21.09.2023. 17:00
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У унутрашњости Цркве Рођења Пресвете Богородице у Љубињу под стаклом се чувају остаци још три ранохришћанске цркве из периода од 4. до 15. вијека, као и још много покретног археолошког материјала, па овај храм, осим што је национални споменик БиХ, представља и право археолошко благо.

Раде Ликић, публициста из Љубиња, каже да је приликом археолошких истраживања 2014. године откривено да је на овом мјесту постојала црква из 4. до 6. вијека, потом она која је прављена у 12. или 13. вијеку, те из 14. до 15. вијека.

- Ти остаци су сви под стаклом, нађено је доста покретног археолошког материјала, римски стилус, односно писаљка, дубровачки новчићи из 14. или 15. вијека, керамика од праисторије до модерних времена, доста римског античког цријепа, 40 и нешто гробова - навео је Ликић.

Он истиче да је због свега овога Црква Рођења Пресвете Богородице у Љубињу једно од најзначајнијих археолошких налазишта у БиХ.

Археолог Ивана Грујић рекла је да досадашња археолошка истраживања показују да је Љубиње значајно средиште у којем се у континуитету врши сахрањивање од римског периода до данашњег времена и зидају цркве, што указује на постојање и насеља из различитих периода.

- Уједно, истраживања у Љубињу показују и колико резултати археолошких ископавања могу да употпуне сазнања која се формирају на познатим историјским изворима, али и на народном предању. На оваквим локалитетима могу се пратити утицаји црквених центара и ширење хришћанства, мисионарска дјелатност на подручју провинције Далмације у римском периоду, као и друштвени и политичко-војни односи на простору Балкана - каже Грујићева.

Она истиче да је посебан значај ових открића у томе што су сазнања о црквеном градитељству пренемањићког периода оскудна и захтијевају систематска мултидисциплинарна истраживања.

Коментари 0
Повезане вијести
Освећење земљишта за цркву у Заваиту Освећење земљишта за цркву у Заваиту
Археолошка истраживања у Милавићима код Билеће: Крстионица вијековима лежала у темељу цркве Археолошка истраживања у Милавићима код Билеће: Крстионица вијековима лежала у темељу цркве
У Љубињу пронађено 2.336 килограма дувана У Љубињу пронађено 2.336 килограма дувана
Најчитаније
 • У несрећи код Фоче страдао отац троје дјеце
  18h 4m
  0
 • У Сарајеву и Источном Сарајеву претреси на 12 локација
  13h 37m
  1
 • Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
  20h 55m
  3
 • „Google“ за неколико дана креће са великим брисањем налога: Ево како да сачувате свој
  13h 43m
  0
 • На мјесто несреће излази инспекцијски надзор за тунеле
  18h 47m
  2