Археолошко благо у Љубињу: Храм крије остатке још три цркве

21.09.2023. 17:00
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У унутрашњости Цркве Рођења Пресвете Богородице у Љубињу под стаклом се чувају остаци још три ранохришћанске цркве из периода од 4. до 15. вијека, као и још много покретног археолошког материјала, па овај храм, осим што је национални споменик БиХ, представља и право археолошко благо.

Раде Ликић, публициста из Љубиња, каже да је приликом археолошких истраживања 2014. године откривено да је на овом мјесту постојала црква из 4. до 6. вијека, потом она која је прављена у 12. или 13. вијеку, те из 14. до 15. вијека.

- Ти остаци су сви под стаклом, нађено је доста покретног археолошког материјала, римски стилус, односно писаљка, дубровачки новчићи из 14. или 15. вијека, керамика од праисторије до модерних времена, доста римског античког цријепа, 40 и нешто гробова - навео је Ликић.

Он истиче да је због свега овога Црква Рођења Пресвете Богородице у Љубињу једно од најзначајнијих археолошких налазишта у БиХ.

Археолог Ивана Грујић рекла је да досадашња археолошка истраживања показују да је Љубиње значајно средиште у којем се у континуитету врши сахрањивање од римског периода до данашњег времена и зидају цркве, што указује на постојање и насеља из различитих периода.

- Уједно, истраживања у Љубињу показују и колико резултати археолошких ископавања могу да употпуне сазнања која се формирају на познатим историјским изворима, али и на народном предању. На оваквим локалитетима могу се пратити утицаји црквених центара и ширење хришћанства, мисионарска дјелатност на подручју провинције Далмације у римском периоду, као и друштвени и политичко-војни односи на простору Балкана - каже Грујићева.

Она истиче да је посебан значај ових открића у томе што су сазнања о црквеном градитељству пренемањићког периода оскудна и захтијевају систематска мултидисциплинарна истраживања.

Коментари 0
Повезане вијести
Зазвонила звона на православним црквама за спасење српске државе и народа Зазвонила звона на православним црквама за спасење српске државе и народа
У подне звоне звона на православним црквама за спасење српске државе и народа У подне звоне звона на православним црквама за спасење српске државе и народа
Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима
Најчитаније
 • Демос више није дио власти у Палама
  21h 10m
  18
 • Павле Шкрба остварио тријумф у Мостару
  22h 59m
  0
 • Ко остварује право на стамбени кредит из средстава ИРБ-а?
  23h 18m
  0
 • Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка
  3h 42m
  0
 • Гол Јовића који је Србију оставио у игри за други круг (ВИДЕО)
  20h 38m
  0