Аустрија изручила Неџада Ћехића, осумњиченог за злочин над војницима ВРС

26.06.2023. 14:26
0
ИЗВОР: srna.rs

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор Неџаду Ћехићу осумњиченом да је 1995. године починио ратни злочин против припадника Војске Републике Српске /ВРС/ заробљених у рејону Босанске Крупе, а кога је прошле седмице Аустрија изручила БиХ.

Рочиште о одређивању притвора одржано је након Ћехићевог изручења из Аустрије, гдје је он лоциран и лишен слободе, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Ћехић је обухваћен истрагом Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ, која се односи на убиство најмање 25 заробљених припадника ВРС, који су у рејону Босанске Крупе заробљени 1995. године.

Истрага у овом предмету, у којем је подигнута оптужница против седам лица у предмету Сенад Бужимкић и други, обухвата и осумњиченог Ћехића, који је био недоступан правосудним институцијама БиХ, након чега се са партнерским полицијским и правосудним институцијама заједнички радило на његовом проналаску и лоцирању.

Оптужени у овом предмету терете се да су у својству команданта и припадника 511. Славне брдске бригаде такозване Армије БиХ, поступали противно Женевским конвенцијама о заштити ратних заробљеника за вријеме рата.

У оптужници се наводи, да су након заробљавања најмање 25 припадника ВРС на локалитетима у општини Босанска Крупа, четворица заробљеника одмах убијена, а остали одведени у заробљеништво, након чега су одвођени, мучени и злостављани, те је дио заробљеника убијен из ватреног оружја, а дио заробљеника хладним оружјем и разним предметима тучен до смрти.

Тијела убијених заробљеника размијењена су и пронађена током 1995. и 1996. године, а тијело једне жртве пронађено је 2004. године, наведено је из Тужилаштва БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
У суботу обиљежавање Дана 4. батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса У суботу обиљежавање Дана 4. батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса
Сарајевско-романијски корпус - сами против свих (ФОТО) Сарајевско-романијски корпус - сами против свих (ФОТО)
Предмет "Ћамил Рамић и други": Настављено улагање материјалних доказа тужилаштва Предмет "Ћамил Рамић и други": Настављено улагање материјалних доказа тужилаштва
Најчитаније
 • Отворено Народно позориште Источно Сарајево (ФОТО)
  23h 54m
  13
 • Жену и дијете напали у Сарајеву због мајице са обиљежјем "Црвене звезде"
  9h 39m
  37
 • Годишњица убиства Зорице Дивчић
  12h 35m
  1
 • "Вукови са Дрине" - најелитнија јединица Војске Републике Српске
  13h 3m
  14
 • Изнуда у Источном Новом Сарајеву, лице оштећено за 350 КМ
  11h 19m
  0