Аустрија изручила Неџада Ћехића, осумњиченог за злочин над војницима ВРС

26.06.2023. 14:26
0
ИЗВОР: srna.rs

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор Неџаду Ћехићу осумњиченом да је 1995. године починио ратни злочин против припадника Војске Републике Српске /ВРС/ заробљених у рејону Босанске Крупе, а кога је прошле седмице Аустрија изручила БиХ.

Рочиште о одређивању притвора одржано је након Ћехићевог изручења из Аустрије, гдје је он лоциран и лишен слободе, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Ћехић је обухваћен истрагом Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ, која се односи на убиство најмање 25 заробљених припадника ВРС, који су у рејону Босанске Крупе заробљени 1995. године.

Истрага у овом предмету, у којем је подигнута оптужница против седам лица у предмету Сенад Бужимкић и други, обухвата и осумњиченог Ћехића, који је био недоступан правосудним институцијама БиХ, након чега се са партнерским полицијским и правосудним институцијама заједнички радило на његовом проналаску и лоцирању.

Оптужени у овом предмету терете се да су у својству команданта и припадника 511. Славне брдске бригаде такозване Армије БиХ, поступали противно Женевским конвенцијама о заштити ратних заробљеника за вријеме рата.

У оптужници се наводи, да су након заробљавања најмање 25 припадника ВРС на локалитетима у општини Босанска Крупа, четворица заробљеника одмах убијена, а остали одведени у заробљеништво, након чега су одвођени, мучени и злостављани, те је дио заробљеника убијен из ватреног оружја, а дио заробљеника хладним оружјем и разним предметима тучен до смрти.

Тијела убијених заробљеника размијењена су и пронађена током 1995. и 1996. године, а тијело једне жртве пронађено је 2004. године, наведено је из Тужилаштва БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    3h 16m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    21h 38m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    22h 53m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    18h 46m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    21h 52m
    1