Ауто-литија од Београда до Црне Горе 23. августа

11.08.2020. 21:56
0

Ауто-литија у знак подршке грађанима Црне Горе који протестују против усвајања Закона о слободи вјероисповијести кренуће 23. августа из Београда и ићи готово до границе са Црном Гором, најавио је предсједник Савеза Срба из Црне Горе са сједиштем у Београду Жељко Чуровић.

Чуровић је рекао да ће се учесници литије окупити 23. августа у 7.00 часова на паркингу испред београдског Центра "Сава" одакле ће кренути пут Манастира Куманица, који се налази готово на самој граници Србије и Црне Горе.

Очекује се да би литија, чији је организатор и носилац Савез Срба из Црне Горе, требало да стигне до Куманице до 13.00 часова.

Он је за "Спутњик" навео да ће се тамо окупљенима обратити Његово преосвештенство епископ милешевски Атанасије, по чијем се благослову литија и одржава, представници завичајних удружења, а биће организован и културни програм.

Чуровић је нагласио да је циљ да се да подршка заштити, не само Српске православне цркве, већ и заштити грађанских права у Црној Гори.

- Овог пута су угрожена грађанска права Срба, сутра могу бити угрожена права других народа или националних мањина. Ми стојимо у заштити онога што јесте људско - објаснио је Чуровић.

Он је поручио да нико не треба да се плаши манифестација подршке Српској православној цркви и да "флоскула о Великој Србији нема никакве везе са Србима".

- Ми смо једнокрвна браћа, а то што је неко примио другу веру не мора да значи да смо различити и да нам неко увек баца кост да нас завађа - рекао је Чуровић.

Чуровић је истакао да учесници литије желе да упуте јаку поруку свим грађанима Црне Горе, не само Србима и апел да на предстојећим изборима гласају против режима, не само за српску опцију, како би на власт дошли "нормални људи који ће пружити руку помирења, и међу Србима, и међу Црногорцима, и међу муслиманима, и међу Албанцима".

- Наравно да нам је на души и срцу да се обратимо нашој браћи, рођацима, комшијама пријатељима Србима да изађу на изборе јер 30. августа јесте `дан Д`. Ако остане као што је до сада, сутра ће бити угрожена нека друга групација у Црној Гори - поручио је Чуровић.

У Црној Гори је крајем децембра прошле године усвојен Закон о слободи вјероисповијести којим је предвиђено да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године, уколико се не утври да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор православних вјерника у Црној Гори због чега су организовани молебани и литије широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

Коментари 0
Повезане вијести
Вуковић: Избори у Црној Гори могу да се одразе на изборе код нас
Школе у Црној Гори почињу да раде по "систему семафора"
Црна Гора: Од вируса корона преминуло пет особа, заражене још 134
Најчитаније
 • Дајана Лазаревић из Пала треба нашу помоћ
  28.09.2020
  2
 • Соколац: Озбиљно варничи између СДС-а и ДЕМОС-а
  28.09.2020
  0
 • “Бања Врућица” купује хотел “Бистрица” на Јахорини
  28.09.2020
  0
 • Почели радови на санацији зграде Дома здравља Пале
  28.09.2020
  0
 • Eвидентирано пет кривичних дјела непоступање по здравственим прописима
  28.09.2020
  0