Бабић: Гледаоцима упућена порука да је ћирилица непожељна на БХРТ-у

09.07.2022. 18:57
7
ИЗВОР: srna.rs

Професор на Катедри за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Миланка Бабић рекла је да је са БХРТ-а гледаоцима упућена порука да је оно што је написано ћирилицом непожељно на овом заједничком јавном сервису и да би управа телевизије на ово морала да реагује.

Бабићева је истакла да је поређење слова ћириличног писма са хијероглифима, како их је у емисији назвао новинар БХРТ-а Елвир Буцало, било у негативном контексту, те да би морале постојати неке санкције за то.

- Моје мишљење је да би управа БХРТ-а, с обзиром на то колико се подигло полемика и упућено критика на рачун промовисања ћирилице у Републици Српској, морала да реагује на оне који се јавно играју и иживљавју на гледаоцима у БиХ, а посебно на онима који су се нашли увријеђени, међу којима сам и ја - истакла је Бабићева за Срну.

Она је истакла да је то доживјела негативно, као припадник српског народа и неко коме ћирилица не представља тако “негативно одређене хијероглифе”, како је то представио новинар БХРТ-а.

Према њеним ријечима, Буцало се обратио омаловажавајућим тоном, експресивно обојеним, са негативном поруком, да је оно што је написано ћирилицом непожељно на БХРТ-у.

- Ово је једна негативна порука, порука онима који се идентификују са ћириличним писмом као својим националним писмом. То је за водитеља БХРТ-а један контекст који се њему не допада, што је изражено и начином на који је то рекао - рекла је Бабићева.

Она је истакла да је још трагичније што се ово десило на заједничком јавном сервису, дакле свих који живе у БиХ и на ком се мора више поштовати право на српски језик и његову употребу.

Бабићева је нагласила да је питање писма актулено у БиХ, што показује и полемика у вези са Законом о заштити ћириличног писма и српског језика, за који је навела да је доживио другу скупштинску верификацију, те да су Бошњаци и по други пут потегли витални национални интерес, као да је латиница угрожено писмо у Републици Српској, што закон ни у чему не показује.

Она је појаснила да хијероглифи подразумијевају древну писменост, али са аспекта колоквијалног језика, у том неком пренесеном значењу подразумијевају неки неразумљиви па и примитивни, заостали текст, који је у нека давна времена, у неким почецима људске цивилизације, представљао неко древно писмо.

- Када се узме право значење ријечи хијероглифи, а овдје то није употребљено, они имају позитивну конотацију, али је Буцало то употријебио у негативном контексту и ћирилицу је изједначио са хијероглифима као неразумљивим, нејасним и заосталим писмом - истакла је Бабићева.

Према њеним ријечима, то је основна порука упућена гледаоцима БХРТ-а, сервиса који који би требало да буде “грађански сервис БиХ”, без неких изразитих национално конотираних релација, без обзира који је уредник обиљежио рад тог сервиса, било ког дана у седмици.

Бабићева је навела да БХРТ сервис ни по свом програмском садржају није близак неком ко живи у Републици Српској и припада српском народу.

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Pero 10.07.2022. 08:53
    Bhrt treba ugasiti, to je tv koja hinjski i uporno promoviše mržnju i netrpeljivost prema svemu srpskom. Ovoga Bucala treba odmah otpustiti. Šljam na tzv. državnoj tv cvjeta.
  • Generic placeholder image
    Заворањ 10.07.2022. 08:02
    Слажем се са доље поменутим коментарима сем Марковог. Мени понекад изгледа да понеком нешто смета само да би му сметало. То је исто ко кад пођу с Пала на ћевапе па се препишају да неђе немају који српски знак на себе. Онда се крст скида и ставља у задњи џеп пантола, што значи да је све површнос: и вјера, и Српство, и достојанство. Само стомак, пусти стомак и гладне очи треба удовољити.
    @Марко немам намјеру да те вријеђам, само си овди улетио ко добар примјер!
  • Generic placeholder image
    Marko 09.07.2022. 23:18
    Nema veze što ne pišem, poenta je da je znam, pišem i čitam i ne omalovažavam nijedno pismo, oba su priznata. Samo ovaj postupak koji komentarišemo govori mnogo više i dublje i šire nego da li voditelj koristi ćirilicu. Nemojmo biti površni.
  • Generic placeholder image
    ПА ЕТО НИ ВИ НЕ ПИШЕТЕ ЋИРИЛИЦОМ 09.07.2022. 21:49
    ПА ЕТО НИ ВИ НЕ ПИШЕТЕ ЋИРИЛИЦОМ
  • Generic placeholder image
    Kiki 09.07.2022. 21:28
    Ајде да мало погледамо по источном Сарајеву, колико фирми, кафана, апотека итд, имају истакнуте називе на ћирилици ? Само изађимо и погледајмо по Источном Сарајеву натписе фирми. Све сама латиница. Kако то ми чувамо наше писмо, само на ријечима , а на дјелу?
  • Generic placeholder image
    Marko 09.07.2022. 21:24
    Pod kadar mislim na novinare. Naročito koji dolaze iz RS-a, toliko su nekvalitetni da boli ako pokušate gledati.
  • Generic placeholder image
    Marko 09.07.2022. 21:21
    Pa i naši novinari koji rade na toj televiziji nisu ništa bolji. I oni su se priklonili poretku na toj televiziji i rade protiv RS-a. Zato su i slabo gledani. Loše izvjestavanje, loša rezolucija, loš kadar.
Повезане вијести
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    10h 1m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    8h 56m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    3h 44m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    13h 18m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    4h 50m
    0