Babić: Gledaocima upućena poruka da je ćirilica nepoželjna na BHRT-u

09.07.2022. 18:57
7
IZVOR: srna.rs

Profesor na Katedri za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanka Babić rekla je da je sa BHRT-a gledaocima upućena poruka da je ono što je napisano ćirilicom nepoželjno na ovom zajedničkom javnom servisu i da bi uprava televizije na ovo morala da reaguje.

Babićeva je istakla da je poređenje slova ćiriličnog pisma sa hijeroglifima, kako ih je u emisiji nazvao novinar BHRT-a Elvir Bucalo, bilo u negativnom kontekstu, te da bi morale postojati neke sankcije za to.

- Moje mišljenje je da bi uprava BHRT-a, s obzirom na to koliko se podiglo polemika i upućeno kritika na račun promovisanja ćirilice u Republici Srpskoj, morala da reaguje na one koji se javno igraju i iživljavju na gledaocima u BiH, a posebno na onima koji su se našli uvrijeđeni, među kojima sam i ja - istakla je Babićeva za Srnu.

Ona je istakla da je to doživjela negativno, kao pripadnik srpskog naroda i neko kome ćirilica ne predstavlja tako “negativno određene hijeroglife”, kako je to predstavio novinar BHRT-a.

Prema njenim riječima, Bucalo se obratio omalovažavajućim tonom, ekspresivno obojenim, sa negativnom porukom, da je ono što je napisano ćirilicom nepoželjno na BHRT-u.

- Ovo je jedna negativna poruka, poruka onima koji se identifikuju sa ćiriličnim pismom kao svojim nacionalnim pismom. To je za voditelja BHRT-a jedan kontekst koji se njemu ne dopada, što je izraženo i načinom na koji je to rekao - rekla je Babićeva.

Ona je istakla da je još tragičnije što se ovo desilo na zajedničkom javnom servisu, dakle svih koji žive u BiH i na kom se mora više poštovati pravo na srpski jezik i njegovu upotrebu.

Babićeva je naglasila da je pitanje pisma aktuleno u BiH, što pokazuje i polemika u vezi sa Zakonom o zaštiti ćiriličnog pisma i srpskog jezika, za koji je navela da je doživio drugu skupštinsku verifikaciju, te da su Bošnjaci i po drugi put potegli vitalni nacionalni interes, kao da je latinica ugroženo pismo u Republici Srpskoj, što zakon ni u čemu ne pokazuje.

Ona je pojasnila da hijeroglifi podrazumijevaju drevnu pismenost, ali sa aspekta kolokvijalnog jezika, u tom nekom prenesenom značenju podrazumijevaju neki nerazumljivi pa i primitivni, zaostali tekst, koji je u neka davna vremena, u nekim počecima ljudske civilizacije, predstavljao neko drevno pismo.

- Kada se uzme pravo značenje riječi hijeroglifi, a ovdje to nije upotrebljeno, oni imaju pozitivnu konotaciju, ali je Bucalo to upotrijebio u negativnom kontekstu i ćirilicu je izjednačio sa hijeroglifima kao nerazumljivim, nejasnim i zaostalim pismom - istakla je Babićeva.

Prema njenim riječima, to je osnovna poruka upućena gledaocima BHRT-a, servisa koji koji bi trebalo da bude “građanski servis BiH”, bez nekih izrazitih nacionalno konotiranih relacija, bez obzira koji je urednik obilježio rad tog servisa, bilo kog dana u sedmici.

Babićeva je navela da BHRT servis ni po svom programskom sadržaju nije blizak nekom ko živi u Republici Srpskoj i pripada srpskom narodu.

Komentari 7
  • Generic placeholder image
    Pero 10.07.2022. 08:53
    Bhrt treba ugasiti, to je tv koja hinjski i uporno promoviše mržnju i netrpeljivost prema svemu srpskom. Ovoga Bucala treba odmah otpustiti. Šljam na tzv. državnoj tv cvjeta.
  • Generic placeholder image
    Zavoranj 10.07.2022. 08:02
    Slažem se sa dolje pomenutim komentarima sem Markovog. Meni ponekad izgleda da ponekom nešto smeta samo da bi mu smetalo. To je isto ko kad pođu s Pala na ćevape pa se prepišaju da neđe nemaju koji srpski znak na sebe. Onda se krst skida i stavlja u zadnji džep pantola, što znači da je sve površnos: i vjera, i Srpstvo, i dostojanstvo. Samo stomak, pusti stomak i gladne oči treba udovoljiti.
    @Marko nemam namjeru da te vrijeđam, samo si ovdi uletio ko dobar primjer!
  • Generic placeholder image
    Marko 09.07.2022. 23:18
    Nema veze što ne pišem, poenta je da je znam, pišem i čitam i ne omalovažavam nijedno pismo, oba su priznata. Samo ovaj postupak koji komentarišemo govori mnogo više i dublje i šire nego da li voditelj koristi ćirilicu. Nemojmo biti površni.
  • Generic placeholder image
    PA ETO NI VI NE PIŠETE ĆIRILICOM 09.07.2022. 21:49
    PA ETO NI VI NE PIŠETE ĆIRILICOM
  • Generic placeholder image
    Kiki 09.07.2022. 21:28
    Ajde da malo pogledamo po istočnom Sarajevu, koliko firmi, kafana, apoteka itd, imaju istaknute nazive na ćirilici ? Samo izađimo i pogledajmo po Istočnom Sarajevu natpise firmi. Sve sama latinica. Kako to mi čuvamo naše pismo, samo na riječima , a na djelu?
  • Generic placeholder image
    Marko 09.07.2022. 21:24
    Pod kadar mislim na novinare. Naročito koji dolaze iz RS-a, toliko su nekvalitetni da boli ako pokušate gledati.
  • Generic placeholder image
    Marko 09.07.2022. 21:21
    Pa i naši novinari koji rade na toj televiziji nisu ništa bolji. I oni su se priklonili poretku na toj televiziji i rade protiv RS-a. Zato su i slabo gledani. Loše izvjestavanje, loša rezolucija, loš kadar.
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    22h 37m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    8h 36m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    7h 3m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    8h 55m
    0
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    1h 30m
    0