Бајден упозорава на свјетски рат, тензије у Украјини на врхунцу

12.02.2022. 10:00
0
ИЗВОР: N1 Србија

Тензије у Украјини су на врхунцу. Бијела кућа је саопштила да је руска инвазија на Украјину могућа у наредна два дана и позивају Американце да напусте ту земљу.

Наводе да је могуће бомбардовање што би онемогућило евакуацију странаца. Ово је до сада најузнемиравајућа порука америчких званичника.

Савјетник за националну безбједност Џејк Саливан изјавио је да су руске снаге сада у позицији да покрену велику војну операцију.

- Када Американци и Руси почну да пуцају једни на друге, то је свјетски рат. У врло смо другачијем свијету него што смо икада били - објаснио је амерички предсједник Џозеф Бајден, зашто је важно да се амерички држављани одмах евакуишу из Украјине.

Русија је претходно одбацила наводе о инвазији.

Слика


- Овдје немамо посла с терористичком организацијом, већ се ради о једној од највећих војски на свијету. То је сасвим другачија ситуација и ствари би могле брзо да полуде - рекао је Бајден у интервјуу за NBC News.

- Као што смо већ раније рекли, временски оквир за почетак инвазије је отворен и напад може да почне сваког часа. Да будемо јасни, то укључује и вријеме олимпијаде - изјавио је државни секретар САД Ентони Блинкен.

Евентуални разлог за одлагање напада може да буде и блага зима у Украјини, која отежава кретање руског тешког наоружања, извјештава CNN.

- За почетак кампање заузимања цијеле земље, посебно из правца сјевера, из Бјелорусије, мора се сачекати да се тло смрзне - казао је Бајден.

У међувремену и Москва и Кијев су објавили да су дводневни преговори у Берлину, под посредништвом Њемачке и Француске, довели до неких помака ка мирном рјешењу, али да обавезујући папир није потписан.

- Данас се нисмо могли да договоримо око потписивања документа. Постоји жеља за споразумом, али данас имамо то што имамо - казао је шеф администрације украјинског предсједника Андриј Јермак.

И Украјина и Русија су јуче отпочели војни маневре и близини границе. НАТО такође транспортује војнике на своје источно крило.

Мјеста за дипломатско рјешење има све мање.

- Када би Русија била толико непромишљена да направи катастрофалну грешку и отпочне инвазију. Мислим да би Путин, Кремљ, требало да схвате, да ако желе мање НАТО-а на својим западним границама, ово је потпуно погрешан начин да се то учини - оцијенио је британски премијер Борис Џонсон.

Кремљ је објавио да не може да прихвати колективни одговор чланица НАТО о поштовању принципа безбједности и да чека детаљну реакцију сваке земље којој је писмо упућено.

Слика

Руска војска/Фото: Ројтерс

Кијев преко OEBS-а затражио објашњење од Москве

Кијев је затражио од Москве да је у року од 48 сати обавијести о свим војним активностима у граничним областима и на Криму. У супротном, тражиће се хитан састанак комитета OEBS-а према Бечкој конвенцији.

Русија је преко OEBS-а примила захтјев Украјине, пише руска агенција РИА Новости позивајући се на свој извор у руском министарству спољних послова.

Према том извору, Москва сматра да активности Русије не дају основу Кијеву да активира поглавље III Бечке конвенције OEBS-а из 2011 године.

Потез Кијева Москва сматра тек маневром да одвуче пажњу јавности од сопствених војних активности у региону Донбаса, рекао је извор РИА Новостима и поручио да ће Кијев добити одговор у најскорије вријеме.

Све више земаља позива своје грађане да напусте Украјину

Летонија, Велика Британија, Холандија, Јапан и Израел позвали су своје држављане да напусте Украјину, преносе страни медији.

Рубља је пала у односу на евро и долар послије ових вијести.

Министарство спољних послова Велике Британије позвало је све своје држављане да одмах напусте Украјину.

Форин офис упозорава грађане да у случају напада Русије неће моћи да рачунају на помоћ амбасаде. Поред тога, како јављају РИА Новости, евакишу и запослене у амбасади.

Позив Холанђанима да напусте Украјину упутио је и амбасадор те земље у Украјини, преноси радио БНР.

Израел је такође упутио сличан позив, а "Тimes of Israel" пише да се евакуишу породице дипломата и запослени који имају држављанство Израела. Позив је упућен "због могућности да ситуација ескалира".

Према писању "Кијев поста" евакуишу се и амерички држављани који раде у OEBS-у у Украјини.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    19h 53m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    21h 4m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    22h 30m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    22h 35m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    22h 3m
    0