Бака Миља има 96 година и продаје вјенчиће на улици

07.07.2020. 17:35
0
ИЗВОР: srpskainfo

Обреновчани поштују традицију тако да ће и ове године многе капије бити окићене ивањданским вјенчићима који су све маштовитији, са различитим детаљима, и тешко је одабрати најљепши.

Међутим, пажну Обреновчана више је привлачила 96-годишња бака Марковић Миља из Скеле која је мирно сједила и плела вјенчиће.

– Како баба неће бити вредна. Имам 96 година и још правим венчиће. Борим се за живот. Пензију немам и онда морам да се борим – каже бака Миља.

Каже да је некада њени најдражи и грде јер не стаје, али навикла је да ради, да има свој динар, да допринесе кући. Када су у питању вјенчићи, нема ту много филозофије, каже да се зна шта вјенчић мора да има.

– Венац, лук и цвеће. Ето, то је најбоље. Лук и жито, али ове године слабо је жито сијано тако да нисам имала – саветује бака Миља.

Обреновчани застају, поразговарају са баком, купују вјенчиће, а било је и оних који су пожељели само да је часте и да јој купе сок да се освјежи. Срећна је што и даље поштујемо традицију и што има прилику да младима објасни симболику ивањданских вјенчића.

– Венчић ставиш на капију, ко има капију. Ко је у граду, на врата. И тако то стоји до следеће године. И догодине овај скидаш, а други мећеш. То чува здравље, чува све. Ја сам тако чула од старијих, па и ја тако радим – објашњава бака Миља.

Бака Миља пред стотом годином живота дала нам је свима лекцију да не постоје године које могу натерати човјека да се преда. Наравно, само да нас здравље служи, преноси "Блиц".

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    22h 29m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    20h 36m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    20h 40m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    14h 49m
    1
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    18h 49m
    0