Бакшиш и картица тешко за истим столом

11.02.2023. 09:13
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Питање бакшиша у Српској није уређено, посебно када је ријеч о плаћању рачуна картицом, а уколико се увођење напојнице у фискални рачун покаже добром праксом у Србији, и домаћи угоститељи кренуће истим путем.

Прича о увођењу бакшиша у фискални рачун потекла је из Хрватске, а тамошња Привредна комора припрема нацрт закона по којем би напојнице ушле у систем фискализације па се електронски наплаћен бакшиш третира једнако као основни доходак и послодавци на њега плаћају порез.

На исти корак одлучила се и Србија, а тамошњи угоститељи кажу да чекају да виде искуство Хрватске те појашњавају да око 90 одсто гостију плаћа рачун картицом те да је идеја да напојница у износу до десет одсто износа рачуна не буде опорезована.

Угоститељи у Српској тврде да је уз све проблеме које имају у вези са недостатком радне снаге бакшиш такође један од проблема.

- За мојих 20 година бављења угоститељством код нас је немогуће приликом плаћања картицом оставити бакшиш. Ми немамо услугу коју можемо наплатити као бакшиш, а и да има, плаћао би се ПДВ на њу. Може једино уколико рачун буде плаћен картицом, а онда конобару извађен у кешу бакшиш - појаснио је замјеник предсједника и члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека” Горан Куртиновић.

Он каже да постоје иницијативе да се ова област буде уређена.

- Остављање бакшиша је сасвим нормално у угоститељству, међутим и ту имамо проблем, јер уколико конобар остави у касу и износ који је гост платио и своју напојницу, приликом контроле пореска инспекција кажњава за сваку марку вишка коју пронађе у каси. Одувијек је проблем шта са тим - казао је Куртиновић.

Он је рекао да ће Српска сачекати да види како ће се у свему снаћи Србија те да ће, уколико наведена пракса заживи с оне стране Дрине, и домаћи угоститељи тражити да исто буде уведено и код нас.

Конобари кажу да би било добро да ово питање коначно буде ријешено.

- Током љетне сезоне међу гостима је много странаца који не мијењају новац, већ углавном плаћају рачун картицом. Када желе да нам оставе бакшиш немамо начина да то наплатимо, евентуално можемо попити пиће на рачун тог госта. Кроз локал данас прође 100 таквих гостију, који конобар може у смјени попити толико сокова, кафа или шта год - казао је конобар Дарко Р.

Култура

Бакшиш је дио културе и традиције и разликује се од земље до земље. Тако га у Америци гости остављају у износу од 20 одсто износа рачуна, у Европи до 15 одсто, у Кини око три процента, док у Јапану бакшиш не постоји. У Србији и БиХ гости часте конобара углавном са пет до десет одсто од укупног рачуна.

Аутор: Милијана Латиновић

Коментари 0
Повезане вијести
И у Српској бакшиш улази у фискални рачун И у Српској бакшиш улази у фискални рачун
У Србији бакшиш улази у фискални рачун У Србији бакшиш улази у фискални рачун
Грађевинац и конобар раде за око пет марака по сату Грађевинац и конобар раде за око пет марака по сату
Најчитаније
  • Најављени прекиди електричне енергије
    3h 38m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    16h 14m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    23h 45m
    0
  • Нађа Рудакијевић, ученица ОШ „Петар Петровић Његош“, награђена на ликовном конкурсу Црвеног крста
    23h 3m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    1h 34m
    0