Бане Вујовић уз гусле чува традицију

13.04.2024. 11:27
1
ИЗВОР: rtvbudva.me

Тридесетогодишњи Бане Вујовић, долази из Херцеговине, а годинама живи и ради у Црној Гори, одакле потиче његов рад и таленат, а то је израда гусала.

Како је истакао, он се овим занатом активно бави посљедњих пар година.

- Од малена сам заволио гусле, биле су ми прва “играчка”. Као средњошколац сам се одлучио на израду првих, а резултат је премашио моја очекивања - са осмјехом започиње Бане разговор.

Додаје да је почетак био много тежак.

- Почетак је био много тежак, без адекватног алата, знања и ичије помоћи. Сада је то све много другачије. Најбоље ствари се увијек “роде” када је човјек самоук - рекао је он.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: rtvbudva.me

На питање колико му времена треба за израду, Бане Вујовић је рекао сљедеће:

- Све зависи од самих гусала и мотива на њима. Неке се могу направити за два до три дана, а неке захтјевају израду и до мјесец дана. Правим најчешће велике тачније стандардне гусле, а у понуди имам гусле и мањих димензија, све зависи од купаца шта желе - рекао је он.

Гусле - традиционални инструмент

- Потражња је велика, изненађујуће је да је млађа популација врло заинтересована. Велику захвалност треба одати гусларима у Црној Гори, Републици Српској и Србији што подстичу омладину и нашу дјецу отварањем нових школа гусала и гусларских друштава. Док је тога не бринемо се за наш свети инструмент. У будућности планирам да се још више посветим изради гусала, као и свему што има везе са нашом традицијом. Циљ ми је да у што више домова буде Гуадалајара, да гуслају и младе и старе генерације - закључио је он.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Trle 13.04.2024. 11:56
    Bravo mladiću!
Повезане вијести
Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
Промовисана епска пјесма "Егзодус сарајевских Срба 1996" у Источном Новом Сарајеву Промовисана епска пјесма "Егзодус сарајевских Срба 1996" у Источном Новом Сарајеву
Гусле спасиле породицу Симић од њемачких војника у Другом свјетском рату Гусле спасиле породицу Симић од њемачких војника у Другом свјетском рату
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    22h 58m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 42m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    16h 27m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    13h 26m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    13h 32m
    0