Bane Vujović uz gusle čuva tradiciju

13.04.2024. 11:27
1
IZVOR: rtvbudva.me

Tridesetogodišnji Bane Vujović, dolazi iz Hercegovine, a godinama živi i radi u Crnoj Gori, odakle potiče njegov rad i talenat, a to je izrada gusala.

Kako je istakao, on se ovim zanatom aktivno bavi posljednjih par godina.

- Od malena sam zavolio gusle, bile su mi prva “igračka”. Kao srednjoškolac sam se odlučio na izradu prvih, a rezultat je premašio moja očekivanja - sa osmjehom započinje Bane razgovor.

Dodaje da je početak bio mnogo težak.

- Početak je bio mnogo težak, bez adekvatnog alata, znanja i ičije pomoći. Sada je to sve mnogo drugačije. Najbolje stvari se uvijek “rode” kada je čovjek samouk - rekao je on.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: rtvbudva.me

Na pitanje koliko mu vremena treba za izradu, Bane Vujović je rekao sljedeće:

- Sve zavisi od samih gusala i motiva na njima. Neke se mogu napraviti za dva do tri dana, a neke zahtjevaju izradu i do mjesec dana. Pravim najčešće velike tačnije standardne gusle, a u ponudi imam gusle i manjih dimenzija, sve zavisi od kupaca šta žele - rekao je on.

Gusle - tradicionalni instrument

- Potražnja je velika, iznenađujuće je da je mlađa populacija vrlo zainteresovana. Veliku zahvalnost treba odati guslarima u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Srbiji što podstiču omladinu i našu djecu otvaranjem novih škola gusala i guslarskih društava. Dok je toga ne brinemo se za naš sveti instrument. U budućnosti planiram da se još više posvetim izradi gusala, kao i svemu što ima veze sa našom tradicijom. Cilj mi je da u što više domova bude Guadalajara, da guslaju i mlade i stare generacije - zaključio je on.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Trle 13.04.2024. 11:56
    Bravo mladiću!
Povezane vijesti
Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
Promovisana epska pjesma "Egzodus sarajevskih Srba 1996" u Istočnom Novom Sarajevu Promovisana epska pjesma "Egzodus sarajevskih Srba 1996" u Istočnom Novom Sarajevu
Gusle spasile porodicu Simić od njemačkih vojnika u Drugom svjetskom ratu Gusle spasile porodicu Simić od njemačkih vojnika u Drugom svjetskom ratu
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    16h 38m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    15h 22m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    10h 7m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    7h 6m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    7h 12m
    0