Бањалучанину плата скоро милион марака

28.02.2024. 15:47
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Највећа плата исплаћена у Републици Српској у прошлој години износила је 983.026 марака, док је у ФБиХ највећа мјесечна зарада била 429.123 марке, подаци су пореских управа ентитета.

У табели пет највећих пријављених појединачних нето примања по основу радног односа у Републици Српској за 2023. годину на првом мјесту налази се Бањалучанин, који је запослен у дјелатности изградње хидрограђевинских објеката, а којем је на рачун за један мјесец легла плата од скоро милион марака. 

На другом мјесту у табели пет највећих исплаћених нето примања нашао се још један Бањалучанин, који је запослен у области вађења лигнита, а којем је исплаћена плата од 270.194 марке. 

Листу Бањалучана прекинуо је радник из Мостара којем је исплаћено четврт милиона марака, односно 251.769 марака, а који је запослен у дјелатности - остало новчано пословање, односно посредовање. 

- На четвртом мјесту налази се радник из Источног Новог Сарајева, који је запослен у области трговине на велико дуванским производима, а који је лани добио плату од 107.462 марке - казали су “Гласу Српске” у Пореској управи Републике Српске. 

На посљедњем мјесту топ пет највећих нето примања нашао се још један Бањалучанин, који је запослен у дјелатности болница, а којем је у 2023. на рачун за мјесец легла плата од 98.078 марака. 

Када је ријеч о ФБиХ на листи пет највећих исплаћених нето плата, чак четири су исплаћене у дјелатности производње. 

- На првом мјесту је плата од 429.123 марке, док другу позицију заузима радник којем је исплаћена плата од 345.824 марке. На трећем мјесту пет највећих исплаћених нето плата налази се запослени којем је лани за један мјесец на рачун по основу радног односа уплаћено 266.105 марака, док четврту позицију заузима радник са платом од 238.610 марака - казали су “Гласу” у Пореској управи ФБиХ. 

На посљедњем петом мјесту налази се радник који је запослен у предузећу које се бави трговином на велико, а којем је лани на рачун легла плата у износу од 193.962 марке. 

- Претпоставка је да наведени износи нето плате, поред редовне мјесечне плате садржи и приход од одређених бонуса или користи које је остварило то лице. На исплаћене износе плата обрачунати су и уплаћени порези и доприноси - поручили су из федералне Пореске управе. 

Економисти су става да је добро док имамо оне које зарађују велике износе новца о којима већина грађана ове земље сања. 

- На те плате уплаћују се порези и доприноси тако да то доводи и до пуњења буџета ентитета. Одређене компаније имају милионске послове које добијају континуирано у јавном сектору и онда људи који ту раде морају бити и највише плаћени. Одувијек су високе плате везане за финансије, односно банке те одређене компаније које имају стимулативне накнаде. То значи да неко ко направи добар посао онда има и проценат од тог посла - став је економиста. 

Просјек 

Према подацима ентитетских завода за статистику просјечна исплаћена плата према посљедњим подацима у Српској износи 1.312 марака. У ФБиХ просјечна плата је нешто мања и износи 1.296 марака. 

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    1h 8m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    19h 30m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    20h 45m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    16h 38m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    19h 44m
    1