Бањалучанка се одрекла кћерке и зета преко новина

26.01.2023. 21:36
1
ИЗВОР: nezavisne.com

У једним дневним новинама у Босни и Херцеговини освануо је оглас у којем се једна Бањалучанка одрекла кћерке и зета.

Наиме, иако је фраза "одрећи ћу те се преко новина" некада била празна пријетња, ово, ипак, показује да и данас има особа које то желе учинити.

Иако су разлози за овакво одрицање непознати и зависе од случаја до случаја, саговорници "Независних новина" откривају зашто би се неко одлучио на овај корак.

Бањалучки адвокат Владимир Драгичевић каже за "Независне новине" да одрицање преко медија нема никакву правну снагу.

- Оваква изјава нема правно дејство у виду породичног закона, јер се родитељ не може одрећи свог родитељског права, нити обавезе за издржавање дјетета док год постоји таква обавеза - рекао је Драгичевић.

Чак иако је циљ овог одрицања породично насљедство, ова изјава такође нема никакве правне посљедице.

- Оставилац, у овом случају госпођа која се одриче, евентуално може искључити њу као насљедника, али само тестаментом - рекао је Драгичевић и додао да и у овом случају морају бити испуњени одређени услови.

- Може је искључити из насљедства само путем тестамента, и то ако се наведе да се особа коју искључује огријешила о неке законске и моралне обавезе - закључује Драгичевић.

У закону стоји да је то увредљиво и грубо понашање према оставиоцу, или умишљајно чињење кривичног дјела, као и то да се насљедник одао нераду или непоштеном животу, али све је то могуће само путем тестамента.

Јасно је да овај оглас нема правну снагу, али зашто би се неко одлучио на овај корак, објаснио је социолог Иван Шијаковић.

Према његовим ријечима, онај ко се одлучи на овакву изјаву преко медија жели да то сви виде и чују, додајући да су новине некад биле основно средство информисања, и све што се дешавало људи су могли сазнати преко новина, те да је то један од разлога због којег се људи одлучују на овакав поступак.

- То је један симболичан гест, он нема правну снагу, али то за оне који желе да се то напише није ни битно, то је за њих веома тешко. Најтежи гест који један родитељ може да учини према дЈеци је баш овај, а то може бити израз велике љутње, незадовољства, очаја - рекао је Шијаковић.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Hari 27.01.2023. 20:08
  Odricanje preko novina nema pravnu snagu kod nasleđivanja, više informacija za javnost. Bitno je zetu i kćerki da im imovinu ostavi, tj. da ih ne razbaštini. Od objave u novinama
  kćerku i zeta neće nimalo zaboliti glava.
Повезане вијести
Полиција забранила активности “Бх. поворке поноса” у Бањалуци Полиција забранила активности “Бх. поворке поноса” у Бањалуци
Ускоро почиње суђење Далибору Мандићу за убиство Ариела Богдановића Ускоро почиње суђење Далибору Мандићу за убиство Ариела Богдановића
Младићу 10 гoдина затвора због обљубе дјевојчице Младићу 10 гoдина затвора због обљубе дјевојчице
Најчитаније
 • Сокочанин ухапшен због убиства у покушају
  21h 36m
  0
 • Посни медењаци
  22h 28m
  0
 • Колико младенце у Српској данас кошта просјечна свадба
  20h 43m
  4
 • Дјечак на вјечној стражи: Прича о Споменку Гостићу и бесмислу рата
  17h 22m
  3
 • Ученици и запослени ЈУ Средњошколског центра „Источна Илиџа“ у хуманој мисији (ФОТО)
  19h 46m
  0