Бањалучанка се одрекла кћерке и зета преко новина

26.01.2023. 21:36
1
ИЗВОР: nezavisne.com

У једним дневним новинама у Босни и Херцеговини освануо је оглас у којем се једна Бањалучанка одрекла кћерке и зета.

Наиме, иако је фраза "одрећи ћу те се преко новина" некада била празна пријетња, ово, ипак, показује да и данас има особа које то желе учинити.

Иако су разлози за овакво одрицање непознати и зависе од случаја до случаја, саговорници "Независних новина" откривају зашто би се неко одлучио на овај корак.

Бањалучки адвокат Владимир Драгичевић каже за "Независне новине" да одрицање преко медија нема никакву правну снагу.

- Оваква изјава нема правно дејство у виду породичног закона, јер се родитељ не може одрећи свог родитељског права, нити обавезе за издржавање дјетета док год постоји таква обавеза - рекао је Драгичевић.

Чак иако је циљ овог одрицања породично насљедство, ова изјава такође нема никакве правне посљедице.

- Оставилац, у овом случају госпођа која се одриче, евентуално може искључити њу као насљедника, али само тестаментом - рекао је Драгичевић и додао да и у овом случају морају бити испуњени одређени услови.

- Може је искључити из насљедства само путем тестамента, и то ако се наведе да се особа коју искључује огријешила о неке законске и моралне обавезе - закључује Драгичевић.

У закону стоји да је то увредљиво и грубо понашање према оставиоцу, или умишљајно чињење кривичног дјела, као и то да се насљедник одао нераду или непоштеном животу, али све је то могуће само путем тестамента.

Јасно је да овај оглас нема правну снагу, али зашто би се неко одлучио на овај корак, објаснио је социолог Иван Шијаковић.

Према његовим ријечима, онај ко се одлучи на овакву изјаву преко медија жели да то сви виде и чују, додајући да су новине некад биле основно средство информисања, и све што се дешавало људи су могли сазнати преко новина, те да је то један од разлога због којег се људи одлучују на овакав поступак.

- То је један симболичан гест, он нема правну снагу, али то за оне који желе да се то напише није ни битно, то је за њих веома тешко. Најтежи гест који један родитељ може да учини према дЈеци је баш овај, а то може бити израз велике љутње, незадовољства, очаја - рекао је Шијаковић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Hari 27.01.2023. 20:08
    Odricanje preko novina nema pravnu snagu kod nasleđivanja, više informacija za javnost. Bitno je zetu i kćerki da im imovinu ostavi, tj. da ih ne razbaštini. Od objave u novinama
    kćerku i zeta neće nimalo zaboliti glava.
Повезане вијести
Сергеј Ступар у Москви почео са терапијом Сергеј Ступар у Москви почео са терапијом
Брнабић: Влада Србије ће одлучити о куповини трезорских записа и обвезница Српске Брнабић: Влада Србије ће одлучити о куповини трезорских записа и обвезница Српске
Бањалука исписује фудбалску историју: Први меч са ВАР-ом Бањалука исписује фудбалску историју: Први меч са ВАР-ом
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    10h 2m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    11h 37m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    20h 1m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    18h 58m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    13h 41m
    9