Банка хуманог млијека у УКЦ-у Републике Српске похрањује прве количине

03.10.2023. 10:45
0
ИЗВОР: katera.news

Прва Банка хуманог млијека, која је званично отворена у септембру прошле године у оквиру Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске, прије два мјесеца је почела са прикупљањем првих количина млијека.

Мајчино млијеко кључно је за преживљавање и здравље новорођенчета јер има хранљиве материје и биоактивне факторе потребне за здравље и развој новорођенчета. Заштитна улога мајчиног млијека посебно је важна у прехрани пријевремено рођене дјеце и зато је овој осјетљивој групи потребна најбоља могућа храна.

Премда је мајчино млијеко најбоље, каткад прерано рођено дијете не може сисати и њихове мајке, често, нису у могућности издојити за њих довољно млијека. За дјецу која су у неонаталним јединицама интензивног лијечења, донације млијека су пресудне за живот.

И тада на сцену ступа Банка хуманог млијека.

То је установа у којој се похрањује, обрађује и тестира хумано млијеко које мајке издоје за своје дијете или које дарују банци која га искориштава за дјецу којој је то потребно.

То је посебна банка, која се ослања на великодушност жена које издајају и даривају млијеко и тако помажу пријевремено рођеној дјеци у њиховој најрањивијој фази живота.

Милева Мировић Танић, предсједница Удружења пријевремено рођене дјеце „Мрвице“ из Источног Сарајева, рекла је да је донирано хумано млијеко најбоља замјена за мајчино у ситуацијама када она не може дати властито и управо због тога је потекла иницијатива за оснивање Банке хуманог млијека.

Мировић Танић је за наш портал објаснила да је хумано млијеко мајки донора најчешће намијењено бебама мале тјелесне масе на рођењу, било да је она условљена пријевременим рођењем, као најчешћим разлогом, или било каквим другом проблемом који је довео до успореног развојем у току трудноће.

- Бебе, често тешко болесне и физичк одвојене од својих мајки, не могу бити дојене, па је од суштинске важности обезбиједити им сигурно и квалитетно донирано хумано млијеко. Оно је кључно за преживљавање и здравље новорођенчета, а његова расположивост и доступност зависе, првенствено, од постојања банке млијека – рекла је наша саговорница.

„Наше мало онима који немају нимало” била је порука коју су послали чланови Удружења пријевремено рођене дјеце у Републици Српској „Мрвице“, а сада се надају да се њихов глас далеко чуо.

- Позивам све мајке дојиље, које имају вишка млијека, да се јаве и донирају – поручила је она.

Банка хуманог млијека

Све детаљне информације и упутства мајке, потенцијални донори, могу добити од радника Банке хуманог млијека Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Банке млијека функционишу по јасно дефинисаним стандардима.

Детаљна анамнеза, тестирање давалаца, бактериолошка испитивање млијека, термичка обрада, дистрибуција млијека и многи други поступци искључиво су у надлежности установе гдје је банка смјештена, уз обавезно придржавање стандарда.

КОЈА ЈЕ ПРОЦЕДУРА ЗА ДОНАЦИЈУ МАЈЧИНОГ МЛИЈЕКА:

1. Заинтересоване мајке се могу јавити на имјел-адресу banka.mlijeka@kc-bl.com, са написаним основним подацима: име и презиме, старост бебе и адреса становања.

Накнадно ће бити објављен и број телефона који ће се моћи користити за пријаву.

2. На адресу мајке биће достављена сва опрема потребна за сакупљање млијека (пумпица, дезинфекциона средства, стерилне бочице за похрањивање млијека итд). Том приликом мајке ће испунити формулар за пријаву за донора хуманог млијека са основним подацима, а здравствени раднице ће је обучити за правилно издајање и депоновање млијека.

3. Након одређене количине сакупљеног млијека мајке се тестирају на одређене заразне болести (тестирање подразумијева узимање једног узорка венске крви), за што је потребно да обезбиједе упутницу породичног љекара. Мајке не морају одлазити у здравствену установу ради тестирања – узорковање крви за тестирање извршиће здравствени радници који долазе на кућну адресу мајке у циљу преузимања сакупљеног млијека.

4. По тестирању, мајка наставља да сакупља млијеко све докле је у могућности, током најдуже 12 мјесеци по порођају.

Средства за оснивање прве Банке хуманог млијека у Српској прикупљена су, подсјетимо, у склопу хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима" крајем 2020. године, а средства су донирали грађани и Влада Републике Српске.

Иницијатор акције било је Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице".

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Најчитаније
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    22h 47m
    0
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    17h 24m
    27
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    21h 49m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    4h 24m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    19h 10m
    1