Banka humanog mlijeka u UKC-u Republike Srpske pohranjuje prve količine

03.10.2023. 10:45
0
IZVOR: katera.news

Prva Banka humanog mlijeka, koja je zvanično otvorena u septembru prošle godine u okviru Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, prije dva mjeseca je počela sa prikupljanjem prvih količina mlijeka.

Majčino mlijeko ključno je za preživljavanje i zdravlje novorođenčeta jer ima hranljive materije i bioaktivne faktore potrebne za zdravlje i razvoj novorođenčeta. Zaštitna uloga majčinog mlijeka posebno je važna u prehrani prijevremeno rođene djece i zato je ovoj osjetljivoj grupi potrebna najbolja moguća hrana.

Premda je majčino mlijeko najbolje, katkad prerano rođeno dijete ne može sisati i njihove majke, često, nisu u mogućnosti izdojiti za njih dovoljno mlijeka. Za djecu koja su u neonatalnim jedinicama intenzivnog liječenja, donacije mlijeka su presudne za život.

I tada na scenu stupa Banka humanog mlijeka.

To je ustanova u kojoj se pohranjuje, obrađuje i testira humano mlijeko koje majke izdoje za svoje dijete ili koje daruju banci koja ga iskorištava za djecu kojoj je to potrebno.

To je posebna banka, koja se oslanja na velikodušnost žena koje izdajaju i darivaju mlijeko i tako pomažu prijevremeno rođenoj djeci u njihovoj najranjivijoj fazi života.

Mileva Mirović Tanić, predsjednica Udruženja prijevremeno rođene djece „Mrvice“ iz Istočnog Sarajeva, rekla je da je donirano humano mlijeko najbolja zamjena za majčino u situacijama kada ona ne može dati vlastito i upravo zbog toga je potekla inicijativa za osnivanje Banke humanog mlijeka.

Mirović Tanić je za naš portal objasnila da je humano mlijeko majki donora najčešće namijenjeno bebama male tjelesne mase na rođenju, bilo da je ona uslovljena prijevremenim rođenjem, kao najčešćim razlogom, ili bilo kakvim drugom problemom koji je doveo do usporenog razvojem u toku trudnoće.

- Bebe, često teško bolesne i fizičk odvojene od svojih majki, ne mogu biti dojene, pa je od suštinske važnosti obezbijediti im sigurno i kvalitetno donirano humano mlijeko. Ono je ključno za preživljavanje i zdravlje novorođenčeta, a njegova raspoloživost i dostupnost zavise, prvenstveno, od postojanja banke mlijeka – rekla je naša sagovornica.

„Naše malo onima koji nemaju nimalo” bila je poruka koju su poslali članovi Udruženja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj „Mrvice“, a sada se nadaju da se njihov glas daleko čuo.

- Pozivam sve majke dojilje, koje imaju viška mlijeka, da se jave i doniraju – poručila je ona.

Banka humanog mlijeka

Sve detaljne informacije i uputstva majke, potencijalni donori, mogu dobiti od radnika Banke humanog mlijeka Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Banke mlijeka funkcionišu po jasno definisanim standardima.

Detaljna anamneza, testiranje davalaca, bakteriološka ispitivanje mlijeka, termička obrada, distribucija mlijeka i mnogi drugi postupci isključivo su u nadležnosti ustanove gdje je banka smještena, uz obavezno pridržavanje standarda.

KOJA JE PROCEDURA ZA DONACIJU MAJČINOG MLIJEKA:

1. Zainteresovane majke se mogu javiti na imjel-adresu banka.mlijeka@kc-bl.com, sa napisanim osnovnim podacima: ime i prezime, starost bebe i adresa stanovanja.

Naknadno će biti objavljen i broj telefona koji će se moći koristiti za prijavu.

2. Na adresu majke biće dostavljena sva oprema potrebna za sakupljanje mlijeka (pumpica, dezinfekciona sredstva, sterilne bočice za pohranjivanje mlijeka itd). Tom prilikom majke će ispuniti formular za prijavu za donora humanog mlijeka sa osnovnim podacima, a zdravstveni radnice će je obučiti za pravilno izdajanje i deponovanje mlijeka.

3. Nakon određene količine sakupljenog mlijeka majke se testiraju na određene zarazne bolesti (testiranje podrazumijeva uzimanje jednog uzorka venske krvi), za što je potrebno da obezbijede uputnicu porodičnog ljekara. Majke ne moraju odlaziti u zdravstvenu ustanovu radi testiranja – uzorkovanje krvi za testiranje izvršiće zdravstveni radnici koji dolaze na kućnu adresu majke u cilju preuzimanja sakupljenog mlijeka.

4. Po testiranju, majka nastavlja da sakuplja mlijeko sve dokle je u mogućnosti, tokom najduže 12 mjeseci po porođaju.

Sredstva za osnivanje prve Banke humanog mlijeka u Srpskoj prikupljena su, podsjetimo, u sklopu humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" krajem 2020. godine, a sredstva su donirali građani i Vlada Republike Srpske.

Inicijator akcije bilo je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice".

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    1h 42m
    5
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    19h 23m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    16h 22m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    17h 34m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    16h 28m
    0