Банке неће више да кредитирају "Поште Српске"

08.10.2021. 13:02
0
ИЗВОР: capital.ba

"Поште Српске" нису успјеле да нађу банку која ће им дати позајмицу од 1,5 милиона КМ, а која им је неопходна за одржавање текуће ликвидности.

"Поште" су половином прошлог мјесеца расписале тендер за overdraft кредит од 1,5 милиона КМ, а ове седмице су поништиле набавку с обзиром на то да ниједна банка није доставила понуду.

- Поступак јавне набавке се поништава јер није достављена ниједна понуда у одређеном крајњем року, те ће се поступак поновити у складу са законом - наведено је у одлуци о поништењу поступка.

Занимљиво је да је тендерску документацију преузело чак 12 понуђача.

У "Поштама" су раније за Capital рекли да позајмицу обнављају у циљу одржавања ликвидности усљед "прошлогодишњих поремећаја на тржишту који су се у одређеној мјери наставили и током ове године".

Међутим, њихови извјештаји показују да прошла и ова година нису изузетак, јер годинама узимају позајмице како би одржали текућу ликвидност.

У овој години “Поште” су планирале узети overdraft  кредите у износу од 4,5 милиона КМ, а у првом дијелу године већ су се на тај начин задужили два пута у укупном износу од три милиона КМ.

Податак да "Поште Српске" нису интересантан клијент банкама и није изненађење с обзиром на то да су прошлу годину завршиле са губитком од 2,6 милиона КМ као и да не измирују редовно обавезе за порезе и доприносе.

На крају августа Пореској управи су дуговали око 620.000 КМ.

Без обзира на то "Поште" планирају да се обвезницама задуже девет милиона КМ како би купиле објекат у власништву Славка Рогуљића.

Коментари 0
Повезане вијести
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Власт Републике Српске игнорише све веће економске проблеме Власт Републике Српске игнорише све веће економске проблеме
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 3m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    11h 33m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    19h 56m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    11h 14m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    16h 25m
    0