Banke neće više da kreditiraju "Pošte Srpske"

08.10.2021. 13:02
0
IZVOR: capital.ba

"Pošte Srpske" nisu uspjele da nađu banku koja će im dati pozajmicu od 1,5 miliona KM, a koja im je neophodna za održavanje tekuće likvidnosti.

"Pošte" su polovinom prošlog mjeseca raspisale tender za overdraft kredit od 1,5 miliona KM, a ove sedmice su poništile nabavku s obzirom na to da nijedna banka nije dostavila ponudu.

- Postupak javne nabavke se poništava jer nije dostavljena nijedna ponuda u određenom krajnjem roku, te će se postupak ponoviti u skladu sa zakonom - navedeno je u odluci o poništenju postupka.

Zanimljivo je da je tendersku dokumentaciju preuzelo čak 12 ponuđača.

U "Poštama" su ranije za Capital rekli da pozajmicu obnavljaju u cilju održavanja likvidnosti usljed "prošlogodišnjih poremećaja na tržištu koji su se u određenoj mjeri nastavili i tokom ove godine".

Međutim, njihovi izvještaji pokazuju da prošla i ova godina nisu izuzetak, jer godinama uzimaju pozajmice kako bi održali tekuću likvidnost.

U ovoj godini “Pošte” su planirale uzeti overdraft  kredite u iznosu od 4,5 miliona KM, a u prvom dijelu godine već su se na taj način zadužili dva puta u ukupnom iznosu od tri miliona KM.

Podatak da "Pošte Srpske" nisu interesantan klijent bankama i nije iznenađenje s obzirom na to da su prošlu godinu završile sa gubitkom od 2,6 miliona KM kao i da ne izmiruju redovno obaveze za poreze i doprinose.

Na kraju avgusta Poreskoj upravi su dugovali oko 620.000 KM.

Bez obzira na to "Pošte" planiraju da se obveznicama zaduže devet miliona KM kako bi kupile objekat u vlasništvu Slavka Roguljića.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM
OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove
Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    52m
    8
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    21h 1m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    22h 6m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    15h 49m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    12h 3m
    0