БДП у Русији већи него 2021, рубља се враћа на старе позиције

06.04.2022. 11:32
1
ИЗВОР: Srna

Бруто домаћи производ /БДП/ Русије 26. марта, мјесец дана након почетка војне интервенције у Украјини и увођења санкција Москви, био је пет одсто већи него прије годину дана, подаци су анализе засноване на подацима Организације за економску сарадњу и развој.

Такође, подаци говоре да потрошња електричне енергије и жељезнички превоз робе у Русији није смањен нити су повећане цијене горива и струје.

Аналитичари подсјећају да је циљ америчких санкција Русији, како је званично објашњено, "исцрпљивање ресурса које руски предсједник Владимир Путин има за наставак активности против Украјине и довођење финансијског система на руб колапса", али се то, за сада, како истичу, не дешава.

Високи представник за спољну и безбједносну политику ЕУ Жозеп Борељ наводи да се рубља добро носи са досадашњим санкцијама Запада.

Неки од медија, попут британског "Економиста", наводе да се Русија изненађујуће добро носи са санкцијама и да оне немају ефекат који се очекивао.

Сврха оштрих мјера била је да се руска привреда доведе у застој, па је у првој седмици након увођења нових санкција рубља пала за трећину у односу на долар, а цијене дионица многих руских фирми су пропале.

Међутим, тада је хаос на руским тржиштима спласнуо, а курс рубље је већ знатно повећан у односу на минималне вриједности са почетка марта и сада се приближава нивоу прије санција.

Аналитичари наводе да је у Русији мало доказа да је њена економска активност озбиљно погођена.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Čitalac 07.04.2022. 13:39
    Lijepa vijest.
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    19h 26m
    9
  • Сутра празник Цвијети
    19h 32m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    19h 40m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    10h 21m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    11h 47m
    0