Бебе ће подијелити храну са другима, чак и када су гладне

28.08.2020. 10:16
0
ИЗВОР: Nezavisne

Дијелити је заиста важно, чак и бебама. Судећи по студији из фебруара 2020. године, научници су открили да бебе неће само одустати од својих ужина када виде да је странац гладан, већ и да ће одустати од хране чак и када су оне саме гладне.

Студија која је укључивала 100 деветнаестомјесечних беба је урађена на Универзитету у Вашингтону, а научници су открили да су бебе које су учествовале у екперименту показале алтруистичко понашање.

Алтруизам је наклоност и понашање којем је циљ помагање другоме у којем се не очекује нека врста награде од других. То је оно понашање које се обично описује као несебично, јер су интереси других стављени изнад властитих.

- Сматрамо да је алтруизам битан за проучавање, јер је то један од аспеката човјечности. То је битан дио моралне фабрике друштва. Ми одрасли помажемо једни другима када видимо некога ко је у лошој ситуацији и радимо то чак и када штетимо себи, тако да смо одлучили тестирати коријене овога у бебама - испричао је главни аутор студије Родолфо Кортез Бараган.

Научници су пратили како су се бебе понашале када се различито воће, као што су јагоде, боровнице, банане и грожђе, нашло пред њима.

Такође су подијелили бебе у двије групе: оне које моле и оне које не моле. Експериментатору је испала воћка, а он се претварао да је не може узети, демонстрирајући мољење за храну коју је изгубио, и више од пола беба му је вратило!

Затим су научници одлучили повећати улог и експериментисати с бебама прије њиховог храњења.

- Бебе у овом дијелу експеримента су са жељом гледала у воће и онда су га вратиле. Сматрамо да ово приказује некакву мини-верзију алтруистичког понашања - рекао је Ендру Мелкоф, један од научника.

Научници су такође открили да су бебе које долазе из породица с браћом и сестрама или специфичних културних позадина биле више вољне вратити храну.

- Сматрамо да одређена породична и друштвена искуства праве разлику и наставак истраживање би био пожељан како бисмо боље разумијели шта увећава експресију алтруизма у дјеци - казао је Мелкоф.

Јер, како истичу, ако би се открило како промовисати алтруизам у нашој дјеци, то би нас могло повести ка бољем друштву. Судећи по научницима ове студије, алтруизам ових беба је био природно понашање.

Бебама није била потребна вјежба како би научиле шта да раде, што је постало евидентно у првом, али и у сљедећим покушајима. Захваљујући студијама као што је ова научници су сада један корак ближе разумијевању социјално-когнитивних фактора у промовисању алтруизма.

Коментари 0
Повезане вијести
Сунце умире за пет милијарди година Сунце умире за пет милијарди година
Која генерација највише „дивља“ по путу? Која генерација највише „дивља“ по путу?
Посебан ген одређује љеворуке Посебан ген одређује љеворуке
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 0m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    21h 14m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    19h 4m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    11h 29m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    17h 2m
    0