Бећковић: Умрла је стара Црна Гора, а без ње се муче Црногорци

25.05.2020. 11:33
0
ИЗВОР: sputniknews.com

Умрла је стара Црна Гора а без ње се муче Црногорци. Умријеће, но ће прије тога, себе и њу обрукати, изјавио је у емисији „Око“ Радиотелевизије Србије академик Матија Бећковић, поводом 14. годишњицe црногорског референдума о независности.

-Црна Гора слави 14 година своје независности, а тако се и понаша – као четрнаестогодишњак. Расправља којим језиком говори, којим писмом пише, којој вери припада. Брат који не верује отима храмове брату који верује. Једна мајка рађа две нације, један језик је наш и њихов- рекао је Бећковић.

Према његовим речима, Црна Гора се уједињавала и разједињавала, присаједињавала и одвајала од Србије, али Србија није у томе учествовала.

-И тај референдум није био за њену независност, него је био референдум против Србије. И од тада, они ту борбу против Србије воде из дана у дан и тако су на крају дошли да Митрополија црногорско-приморска Српске цркве није њихова, него хоће да оснују црногорску цркву. А то највише личи на стихове из 'Горског вијенца' кад су они саградили ону велелепну воденицу, а тек онда сетили се за воду- рекао је Бећковић.

Црногорско-приморска митрополија је, са својим светињама, оно што је пробудило млади свет, онај за кога смо мислили да је толико индоктриниран и изгубљен и који је ћутао кад су му преименовали језик, кад су му укинули писмо, кад су фалсификовали целу историју, а онда се пробудио кад су му дирнули у њихову цркву, веру, светињу, сматра Бећковић.

Према његовим речима, Црна Гора је ремек дело српске поезије откад је Бранко Радичевић написао „Црна Гора поносито стење, српске круно ти драго камење“.

-Онда је Лаза Костић казао да је то окамењена српска вера, непонижена, сирота... Нема, такорећи ниједног српског песника који је није опевао. Ово је једино време у које се о њој не пева. Умрла је стара Црна Гора а без ње се муче Црногорци. Умријеће, но ће прије тога, себе и њу обрукати- каже Бећковић.

Коментаришући изјаву Мила Ђукановића о стварању цркве православних Црногораца, Бећковић оцењује да су „приче о некој аутокефалној црногорској цркви толико оригиналне да они никад не наводе ко је био патријарх те аутокефалне цркве, као што и сада имају неког кандидата који је дошао из неког позоришта“.

Бећковић је подсетио и да је у Другом светском рату,генерал Шарл Де Гол је командовао покретом отпора у Француској из Лондона и није слушао Черчила.

-А Черчил му је рекао да ако тако настави да ће га он истерати из Лондона. А Де Гол је одговорио: 'Слободни сте да се обрукате'. То би могао и митрополит Амфилохије да одговори данашњем црногорском председнику- закључио је Бећковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Бећковић говорио стихове из пјесме "Косово поље" Бећковић говорио стихове из пјесме "Косово поље"
Ћераћемо се још: Све може бити – сем да се нећемо ћерати! Ћераћемо се још: Све може бити – сем да се нећемо ћерати!
Бећковић: Треба да постоји духовна мапа Српске Бећковић: Треба да постоји духовна мапа Српске
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    1h 51m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    19h 34m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    20h 49m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    13h 51m
    5
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    21h 25m
    0