Београд: Поново хаос, демонстранти гађају полицију бакљама и каменицама, бачен сузавац (ВИДЕО)

10.07.2020. 23:34
0
ИЗВОР: b92.net

Демонстранти су се вечерас окупили испред Народне скупштине и у Пионирском парку. Дошло је до више инцидената.

 

23:34 Полиција приводи изгреднике. Кордоном их подијелила у два дијела - ка Булевару и ка Тргу Никое Пашића.

23:31 Дио демонстраната у Булевару близу Цркве светог Марка. Полиција је на улазу у Булевар. За сада без директног сукоба.

23:27 Полиција је одбацила демонстранте даље од Скупштине Србије, дио је у Булевару. И даље лете каменице ка полицији, бачен и сузавац поново.

23.18 Послије серије напада реагује жандармерија.

23.14 Након периода затишја, поново сукоби. Хулигани гађају полицију бакљама, каменицама и петардама, па се повлаче у масу. Неки од њих носе и металну ограду. Дио демонстраната се разилази, најесктремнији остају, појачавају нападе и постављају ограду ка полицији.

22.57 Екипа агенције Бета нападнута је на протесту. Због задобијених повреда новинарка и фотограф примељени су у Ургентни центар.

22.28 Према писању медија, при покушају упада у Скупштину, ухапшен је син некадашњег министра, сарадника Ивице Дачића.

22.25 Тензија је блажа, ситуација нешто мирнија. Нема сукоба.

21.53 Репортерка Б92.нет преноси нам да је атмосфера данас у односу на четвртак у цјелости другачија. Окупљених демонстраната мање је у односу на претходне дане. Присутан је велики број припадника полиције, међутим и њих је такође много мање у односу на претходне дане, такође, и даље су суздржани. Петардама и ватрометом хулигани гађају врата. У овом тренутку дошао је кородон из правца Таковске улице, али не реагује.

21.47 Стигао је већи број жандарма из правца Таковске. Дошло је до инцидента из правца Булевара краља Александра ка Скупштини Ситуација се смирује.

21:36 Демонстранти засипају полицију каменицама. Пробијена је ограда испред Народне скупштине, присутан је мањи број припадника полиције.

21:34 Ужасне сцене насиља, иако је 30 одсто мање демонстраната него ранијих дана, каже министар Небојша Стефановић. Како даље наводи, каменице и бакље лете према Скупштини и полицији.

"Сцене испред Народне скупштине су за сваку осуду", каже он за Тв Прву.

Према његовим ријечима, припадници полиције истрајавају и трпе оно што им се дешава.

"Ти људи су у незавидној ситацији", додаје.

21:28 Након што је демонстрант избоден ножем ухапшен је мушкарац за ког се сматра да је одговоран за то дјело, јавља Тв Прва.

21:18 Демонстранти бацају бакље у правцу Скупштине. Чуле су се петарде и топовски удари. Репортер Тв Прве јавља да је пробијена заштитна ограда, а демонстранти су гађали обезбјеђење Парламента.

21:10 Како јавља репортер Тв Прве упаљене су прве бакље. Сви демонстранти стоје.

21:03 Догодио се још један инцидент. Човек у мајици "Образа", забрањеног 2012. године, покушао је да прескочи ограду код Скупштине, али је у томе спријечен.

20:55 Медији јављају да се догодио и први инцидент испред Скупштине. Како се наводи, у сукобу групе демонстраната један је потегао нож, а неколико њих је пробило ограду на улазу у српски парламент. Како сазнајемо, избоден је један од десничара који припада групи окупљеној око бившег члана забрањене организације "Образ, Младена Обрадовића. Према посљедњим информацијама избоден је два пута.

20:48 Активисткиња СЗС Маријана Марковић на друштвеним мрежама објавила је статус: "Тешко да је неки Александар био на власти у Србији, да је с ње сишао жив. Мислим, ко вели, није ред да кваримо традицију."

20:36 Испред Скупштине је и бивши члан Образа, организације која је 2012. забрањена, Младен Обрадовић. Он је са мегафоном одржао говор.

20:27 Припадници Савеза за Србију учествују и на данашњим протестима. Демонстранти у Новом Саду су блокирали ауто-пут ка Београду, а Мариника Тепић из Сртранке слободе и правде објавила је на свом Твитер профилу: "Јуче смо у Новом Саду кренули с блокадом неколико раскрсница. Већ данас ево нас на правом путу". Медији јављају да ће жандармерија покушати да спријечи блокирање аутопута Нови Сад-Београд.

На протестима у Чачку учествује и лидер Двери Бошко Обрадовић.

20:17 Појавила се инфромација да ће окупљање бити код кружног тога на Славији, али ту тренутно нема демонстраната. Велики број младих иде у правцу Скупштине.

20:12 На протесту је тренутно мирно, грађани углавном стоје. У Пионирском парку је и Вук Јеремић, председник Народне странке.

20:02 Медији јављају да је на протесту дошло до вербалног сукоба љевичара и десничара.

Како се наводи, испред Народне скупштине се догодио инцидент када су се вербално сукобили десничари, који, према транспарентима, "бране" Косово и Крим, и љевичари, који, кажу, долазе да "подрже лекаре" у борби против короне. Представници левог блока носили су транспаренте на којима је писало "Нећемо да будемо јефтина радна снага", "Здравство доступно свима", и делили папире на којима су исписали захтјеве, међу којима је и захтјев да власт одустане од увођења полицијског часа током трајања епидемије.

Један од њих, младић из групе лијевог блока у мегафон је говорио да су дошли да дају подршку медицинским радницима, а онда су му пришли десничари и уследила је расправа ко кога представља и ко представља народ.

19:52 Међу окупљенима је и предсједник Демократске странке Зоран Лутовац.

19:47 Пред скупштину Србије, где се већ налази више десетина десничара, стигли су и припадници Левог блока.

19:35 Саобраћај испред парламента око 19.30 је заустављен.

19:30 - Пред скупштином је и Срђан Ного. Демонстранти седе на жардињерама и поред заштитне ограде, која их дели од парламента, а на коју су поставили транспарент на коме пише "Косово је Србија", "Нема подјеле, нема предаје" и "Крим је Русија".

На степениште те институције у једном тренутку дошли су припадници полиције, али су се послије неколико минута склонили.

Полиција је распоређена на Тргу Николе Пашића и око парламента, а највише их је на улазу из Косовске улице.

19:13 Присталица Срђана Нога ухапшен је на самом почетку протеста у Београду пренијели су медији.

19:06 Неколико десетина припадника десничарских организација, као и део опозиције, окупило се данас око 19.00 сати испред Скупштине Србије, упркос критичној епидемиолошкој ситуацији у Београду и епидемиолошким мјерама које укључују и забрану организованог окупљања више од 10 људи на отвореном.

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    21h 24m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 20m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    20h 24m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    17h 17m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    19h 14m
    0