Београдски љекар у мисији чувања традиције Гласинца

16.08.2022. 08:38
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Кажу да одијело не чини човјека, али постоји врста одјеће која много говори о ономе ко је носи, а то је народна ношња. Она заузима важно мјесто у култури и традицији српског народа, што је препознао и млади београдски љекар Марко Радовић, поријеклом из Сокоца, који је одлучио да у корицама књиге заувијек сачува успомену на обичаје са Гласинца.

Радовић је прије више од десет година кренуо у истраживање традиције и обичаја везаних за његов родни крај, што је резултирало објављивањем књиге “Народна ношња, игре и пјесме са Гласинца”.

Каже да су се интересовање и љубав према традицији, а посебно према народној ношњи, јавили још у дјетињству.

- То ме је заинтригирало и на почетку сам покушавао да сазнам више о томе кроз разговор са бабом, дједом и неким члановима фамилије. Онда се временом та прича проширила, па сам одлучио да почнем истраживати ту тему, с обзиром на то да у литератури нисам успијевао да нађем довољно података - истиче Радовић.

Додаје да је у оквиру истраживања обишао 58 села романијског платоа, у којима је разговарао са 108 саговорника.

- Нека од села која сам обишао била су потпуно пуста, док неки људи са којима сам разговарао нису били у могућности да пруже потребне информације. Нажалост, моменат објављивања књиге није дочекало више од половине казивача који су ми пружили одређене информације или потврдили постојеће - рекао је Марко.

Људима који желе да сачувају успомену на нека прошла, како старији знају да кажу, срећнија времена, највећи проблем је што та генерација старијих која се сјећа пјесама, ношњи и игара полако изумире.

Наш саговорник истиче да је тих људи сваким даном све мање, али да ипак постоје они који се и даље сјећају или чувају старе народне ношње, док је ситуација са старим играма и мелодијама лоша, јер се на прсте једне руке могу побројати они који их се сјећају.

Слика

Фото: srna.rs

У току истраживања највећи утисак на њега су, како каже, оставили срдачност и гостопримство старих, те спремност да се помогне ономе коме је потребна помоћ, што каже, нама данас недостаје.

- Било је случајева да су се људи тек на моју иницијативу, послије ко зна колико година, сјетили да можда негдје на тавану имају неки комад одјеће, па су то тражили. Неки су ми чак и накнадно достављали фотографије или поклањали дијелове ношње - говори он и додаје да је повратна информација читалаца веома добра, иако је она намијењена само циљаној групи, односно људима из свијета фолклора.

Радовић живи и ради у Београду. Завршио је медицински факултет, потом специјализацију из радијационе онкологије, а тренутно је запослен на Институту за онкологију и радиологију Србије. Ожењен је и отац двоје дјеце. Ипак, поред посла и породице успијева да издвоји вријеме за даљи рад на истраживању традиције својих предака.

Слика

Фото: glassrpske.com

Истиче да је сваки долазак на простор који су насељавали његови преци користио за истраживање традиције.

- Сваки мој долазак у Соколац било којим поводом био је повезан с тим да макар сат или два издвојим за контакт са људима и прикупљање материјала. Зато и јесте сам процес истраживања трајао толико дуго - наглашава Радовић и додаје да у будућности планира ревитализацију пјесама и игара са подручја Гласинца у виду кореографије.

Захвалност

У свом дугогодишњем пројекту спасавања традиције од заборава истиче Тому Боровину као човјека који му је највише помогао у његовом раду. Он каже да је Томо све до краја свог живота чувао и баштинио традицију свога краја.

- Он је био и свирач на народним инструментима, прије свега на двојницама, пјевач, али је знао и да игра. Свирао је и пјевао све до смрти - истиче Радовић.

Аутор: Горан Јањић

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Лепи 16.08.2022. 09:55
  Браво за Марка!
Повезане вијести
Сутра сабор старог српског изворног пјевања у Сокоцу Сутра сабор старог српског изворног пјевања у Сокоцу
Конкурс за попуну упражњених радних мјеста у основној и средњој школи у Сокоцу Конкурс за попуну упражњених радних мјеста у основној и средњој школи у Сокоцу
На Сокоцу, у Рогатици и Вишеграду регистровано 13 особа са ријетким болестима На Сокоцу, у Рогатици и Вишеграду регистровано 13 особа са ријетким болестима
Најчитаније
 • Хавана - торта над тортама
  19h 46m
  1
 • Горио аутомобил у Источној Илиџи
  20h 21m
  0
 • Фирма „Еуро-експрес“ запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
  14h 13m
  0
 • Премијера документарне драме „Ко камен“ у Народном позоришту: Веленка Брстинова и кћер јој Драгана
  16h 33m
  0
 • Опљачкана Светлана Ценић, аналитичарка има поруку за крадљивца
  9h 23m
  6