Берача у Српској нема ни за лијека

26.08.2022. 12:00
6
ИЗВОР: srpskainfo.com

Осим тога што им је суша уништила доста овогодишњег рода, воћари у Српској суочавају се са још једним проблемом, а то је недостатак радне снаге.

У току је купљење шљива, које су најбоље родиле од свих осталих врста воћа. Берба крушака је при крају, а берба јабука, која најдуже траје, тек предстоји.

У Тутњевцу, општина Угљевик, који је највећи произвођач шљиве, раднике који купе ово воће по врећи (око 50 кг) плаћају шест КМ, плус оброк и 20 КМ по основу превоза. Поједини радници, међутим, не желе да раде „на врећу“, него за дневницу која се креће око 50 КМ, плус превоз и храна.

Како кажу у Удружењу воћара Српске, потражња за берачима је, упркос солидним дневницама и плаћеном превозу и храни, велика, а понуда изузетно слаба.

Истичу да ћемо због тога и ове године, највјероватније, имати касну бербу јабуке, која је лани завршена између 15. и 20. децембра, уз јако лош квалитет рода.

– Берба јабуке би, оптимално, требало да крене око 15. септембра, а траје до 1. новембра. Берба крушака је при крају, а шљива у току – истиче за Српскаинфо предсједник овог удружења Драгоја Дојчиновић.

Наглашава да берба шљива траје око двадесетак дана, али да ће ове године бити и дужа, због мањка радне снаге.

– Млади људи већ годинама готово никако неће у воћњаке, па воће беру углавном пензионери и они који су запослени, да би додатно зарадили. Чак и да су дневнице далеко веће, млађи то уопште не узимају у разматрање – каже Дојчиновић.

Према његовим ријечима, а кад је ријеч о берби јабука, дневнице неће бити ниже од лањских.

– У прошлој берби раднике смо плаћали по 50 КМ. Уз превоз и храну, дневни трошак по раднику износио је 75-80 КМ. Испод овога неће бити ни ове године – наглашава Дојчиновић.

Истиче да ће воћари настојати да и за ову бербу јабука дођу до радника из Турске, који су и лани у значајној мјери чинили радну снагу.

– Они су доста вриједан народ, са којим је лако сарађивати. Нешто се прича да би могли да стигну и радници из Етиопије, а они су, како смо чули, највреднији и најмирољубивији људи. Али, то тек треба да видимо преко ресорних министарстава и агенција – истиче Дојчиновић.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Pa ja! 27.08.2022. 10:45
    Tako je Mladene! I još u Slovačkoj nemate predsjednika da se sa njim slikate i družite.
  • Generic placeholder image
    Mladen 27.08.2022. 01:05
    Panj- komentar ti je na mjestu 100%.
    Pa Sta sada ne valja ?
    Dnevnice dobre, prevoz I hrana- sjeti te se samo prije 6-7 godina islo se u Slovacku za te pare da se radi u vocnjaku a kod nas si samo mogao sanjati i ovakav posao.
    E moj narode- Ko ti moze ugoditi.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 26.08.2022. 17:34
    @Panj, pravi si panj.
  • Generic placeholder image
    Ххх 26.08.2022. 15:03
    @пањ-најлакше је омаловажавати било који рад.Значи,ако неко нема факултет а вриједан је по вама би требао да не буде плаћен за свој рад.Треба да се стидите таквог размишљања.
  • Generic placeholder image
    Panj 26.08.2022. 14:01
    Ma, kakvi, gospodi dati 100 KM dnevnicu, topli obrok i smještaj... Ipak je to zahtjevan posao, odgovoran, traži izuzetne psihofizičke sposobnosti, 20 godina školovanja i odricanja...
  • Generic placeholder image
    Znam gde su 26.08.2022. 12:12
    Otišli kod predsednika da beru šljive i da se druze
Повезане вијести
У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе
Нерадни дан у Српској Нерадни дан у Српској
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Најчитаније
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    14h 18m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    1h 42m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    21h 49m
    0
  • Нађа Рудакијевић, ученица ОШ „Петар Петровић Његош“, награђена на ликовном конкурсу Црвеног крста
    21h 7m
    0
  • Проба Израела на Еуросонгу: Подигли палестинску кефију па избачени из арене
    12h 32m
    0