Berača u Srpskoj nema ni za lijeka

26.08.2022. 12:00
6
IZVOR: srpskainfo.com

Osim toga što im je suša uništila dosta ovogodišnjeg roda, voćari u Srpskoj suočavaju se sa još jednim problemom, a to je nedostatak radne snage.

U toku je kupljenje šljiva, koje su najbolje rodile od svih ostalih vrsta voća. Berba krušaka je pri kraju, a berba jabuka, koja najduže traje, tek predstoji.

U Tutnjevcu, opština Ugljevik, koji je najveći proizvođač šljive, radnike koji kupe ovo voće po vreći (oko 50 kg) plaćaju šest KM, plus obrok i 20 KM po osnovu prevoza. Pojedini radnici, međutim, ne žele da rade „na vreću“, nego za dnevnicu koja se kreće oko 50 KM, plus prevoz i hrana.

Kako kažu u Udruženju voćara Srpske, potražnja za beračima je, uprkos solidnim dnevnicama i plaćenom prevozu i hrani, velika, a ponuda izuzetno slaba.

Ističu da ćemo zbog toga i ove godine, najvjerovatnije, imati kasnu berbu jabuke, koja je lani završena između 15. i 20. decembra, uz jako loš kvalitet roda.

– Berba jabuke bi, optimalno, trebalo da krene oko 15. septembra, a traje do 1. novembra. Berba krušaka je pri kraju, a šljiva u toku – ističe za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Dragoja Dojčinović.

Naglašava da berba šljiva traje oko dvadesetak dana, ali da će ove godine biti i duža, zbog manjka radne snage.

– Mladi ljudi već godinama gotovo nikako neće u voćnjake, pa voće beru uglavnom penzioneri i oni koji su zaposleni, da bi dodatno zaradili. Čak i da su dnevnice daleko veće, mlađi to uopšte ne uzimaju u razmatranje – kaže Dojčinović.

Prema njegovim riječima, a kad je riječ o berbi jabuka, dnevnice neće biti niže od lanjskih.

– U prošloj berbi radnike smo plaćali po 50 KM. Uz prevoz i hranu, dnevni trošak po radniku iznosio je 75-80 KM. Ispod ovoga neće biti ni ove godine – naglašava Dojčinović.

Ističe da će voćari nastojati da i za ovu berbu jabuka dođu do radnika iz Turske, koji su i lani u značajnoj mjeri činili radnu snagu.

– Oni su dosta vrijedan narod, sa kojim je lako sarađivati. Nešto se priča da bi mogli da stignu i radnici iz Etiopije, a oni su, kako smo čuli, najvredniji i najmiroljubiviji ljudi. Ali, to tek treba da vidimo preko resornih ministarstava i agencija – ističe Dojčinović.

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Pa ja! 27.08.2022. 10:45
    Tako je Mladene! I još u Slovačkoj nemate predsjednika da se sa njim slikate i družite.
  • Generic placeholder image
    Mladen 27.08.2022. 01:05
    Panj- komentar ti je na mjestu 100%.
    Pa Sta sada ne valja ?
    Dnevnice dobre, prevoz I hrana- sjeti te se samo prije 6-7 godina islo se u Slovacku za te pare da se radi u vocnjaku a kod nas si samo mogao sanjati i ovakav posao.
    E moj narode- Ko ti moze ugoditi.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 26.08.2022. 17:34
    @Panj, pravi si panj.
  • Generic placeholder image
    Hhh 26.08.2022. 15:03
    @panj-najlakše je omalovažavati bilo koji rad.Znači,ako neko nema fakultet a vrijedan je po vama bi trebao da ne bude plaćen za svoj rad.Treba da se stidite takvog razmišljanja.
  • Generic placeholder image
    Panj 26.08.2022. 14:01
    Ma, kakvi, gospodi dati 100 KM dnevnicu, topli obrok i smještaj... Ipak je to zahtjevan posao, odgovoran, traži izuzetne psihofizičke sposobnosti, 20 godina školovanja i odricanja...
  • Generic placeholder image
    Znam gde su 26.08.2022. 12:12
    Otišli kod predsednika da beru šljive i da se druze
Povezane vijesti
Narednih dana promjenljivo, sutra mogući jači pljuskovi i grad Narednih dana promjenljivo, sutra mogući jači pljuskovi i grad
Sutra obilježavanje 32 godine od smrti 12 beba Sutra obilježavanje 32 godine od smrti 12 beba
Kada radnik ima pravo na skraćeno radno vrijeme? Kada radnik ima pravo na skraćeno radno vrijeme?
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    10h 16m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    10h 21m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    11h 13m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    23h 43m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    11h 27m
    0