Бесплатни пренатални тестови од октобра на УКЦ-у РС

29.08.2024. 13:04
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Универзитетски клинички центар Републике Српске спровео је процедуру јавне набавке за неинвазивно пренатално тестирање из крви труднице (НИПТ), те би од октобра труднице требало да узорке крви за НИПТ дају у болницама, односно УКЦ-у РС, а ову услугу ће у потпуности финансирати Фонд здравственог осигурање, потврђено је за "Независне новине", из Фонда здравственог осигурање Српске.

- Како смо и раније најавили, када се обезбиједе услови за НИПТ у УКЦ -у РС, Фонд здравственог осигурања ће престати да рефундира трошкове ових услуга, јер ће бити омогућено остваривање овог права како је и првобитно планирано Програмом за НИПТ и неће бити потребе да труднице саме плаћају ову услугу - казали су из Фонда.

Додају,  да ће услуге неинвазивног пренаталног тестирања у потпуности за осигурана лица финансирати ФЗО РС, будући да је НИПТ Законом о обавезном здравственом осигурању уврштен у права из здравственог осигурања, а труднице су ослобођене плаћања партиципације.

- Право на рефундацију ће имати само осигураници који су радили или ће урадити НИПТ до октобра, односно док се не омогући узимање узорака у болницама и УКЦ-у РС. Програмом за НИПТ прописано је да надлежни гинеколог на примарном нивоу, код којег је жена регистрована (у установи која има уговор са Фондом), даје упутницу за обављање процедуре НИПТ - појаснили су из Фонда.

Истичу да ће са добијеном упутницом трудница одлазити у здравствену установу секундарног или терцијарног нивоа (болнице или УКЦ РС) са којима Фонд има потписан уговор, гдје ће им се узимати узорак крви.

- По тачно дефинисаним протоколима између УКЦ РС, болница и компаније изабране у поступку јавне набавке за ову процедуру, узорци ће се слати на анализу. Фонд, иначе, начин плаћања и цијену ове услуге уговара са УКЦ РС, у складу са поступком јавне набавке за НИПТ којег је спровела ова здравствена установа, а водећи рачуна да труднице не морају ништа да доплаћују, односно да комплетну услугу, од узимања узорака, транспорта и др. покрије у потпуности Фонд - додају из Фонда.

Подсјећамо, право на НИПТ имају све труднице, без обзира на године живота, изузев оних код којих овај тест није изводљив, попут код вишеплодних трудноћа, трудноћа са донираном јајном ћелијом и слично.

Уврштавањем права на НИПТ у права из здравственог осигурања, као и накнадом плате у пуном износу за вријеме боловања трудница, учињен је огроман искорак када су у питању права трудница и репродуктивно здравље у Српској, будући да и неке знатно развијеније земље од неке знатно развијеније земље од наше не финансирају ова права, саопштено је из Фонда.

Коментари 0
Повезане вијести
Лијек "диклофен" хитно повучен из апотека у Србији и БиХ Лијек "диклофен" хитно повучен из апотека у Србији и БиХ
Ево колико сати је препоручено да спавамо у току дана Ево колико сати је препоручено да спавамо у току дана
Зашто штуцамо? Зашто штуцамо?
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 8m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 50m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 18m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 39m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 48m
    0