Бесплатном мамографском прегледу одазвало се педесетак жена

13.10.2024. 15:02
0
ИЗВОР: srna.rs

Удружење жена обољелих и лијечених од карцинома дојке и репродуктивних органа "ФеминИС" организовало је данас у Источном Новом Сарајеву бесплатне прегледе у мобилном мамографу поводом Дана здравља, којима се одазвало педесетак жена.

Бесплатни мамографски прегледи организовани су уз подршку Дома здравља Источно Сарајево и организације "Мисли розе" БиХ.

Члан Удружења "ФеминИС" Наташа Штака изјавила је Срни да је ова акција организована на Сокоцу, у Трнову и Источном Новом Сарајеву, те да је за три дана више од 150 жена урадило мамографију.

Она је захвалила организацији "Мисли розе" БиХ на овој акцији, додајући да јој је драго што се пробудила свијест жена о превентивним прегледима и што схватају њихову важност.

- Мамографију раде жене старије од 40 година, тако да можемо рећи да је то, ипак, млађа популација. Драго нам је што је одзив на ове превентивне прегледе велики, а у складу са могућностима настојаћемо да и убудуће организујемо нешто слично - изјавила је Штака и напоменула да ће снимке и налазе са прегледа жене накнадно добити на кућну адресу.

Она је навела да ће од сутра до 24. октобра у Болници "Србија" у Источном Сарајеву бити организовани бесплатни превентивни прегледи дојке које ће обављати специјалиста опште хирургије Милорад Шупић сваки радни дан, осим уторка, од 10.00 до 14.00 часова.

Штака је додала да Удружење тренутно броји око 40 чланова из свих градских општина, али да тај број није коначан.

- Апелујемо на све жене које су обољеле да се јаве у Удружење како бисмо имали тачан број обољелих, посебно имајући у виду да је посљедњих година број обољелих од карцинома дојке у забрињавајућем порасту - рекла је Штака.

Члан Удружења "ФеминИС" Мира Баричанин изјавила је Срни да је раније постојало удружење "Агата", али да је временом формално престало да постоји.

Она је указала на значај превентивних прегледа који знатно утичу на могућност изљечења, додајући да је, иако је број обољелих од карцинома у порасту, захваљујући раној дијагнози стопа преживљавања у порасту.

Баричанинова и Штака, које раде у Болници "Србија" у Источном Сарајеву, истичу важност прихватања болести, што је први корак на путу оздрављења, као и да у тим тешким тренуцима подршка значи много.

Привремена канцеларија Удружења налази се у кругу Болнице "Србија", а сви који желе могу да се јаве на имејл-адресу feminis2024@gmail.com или придруже на "Фејсбук" страници.

Октобар је мјесец у којем се у свијету промовише борба против рака дојке и скреће пажња цијеле заједнице на брзо ширење овог обољења, те на више начина подиже свијест о значају превенције и раног откривања болести.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни мамографски прегледи 12. октобра Бесплатни мамографски прегледи 12. октобра
Средњошколци посјетили дјечицу на Одјељењу педијатрије Средњошколци посјетили дјечицу на Одјељењу педијатрије
Превентивни преглед за раднице „Електродистрибуција“ а.д. Пале Превентивни преглед за раднице „Електродистрибуција“ а.д. Пале
Најчитаније
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    23h 37m
    6
  • Сахрањена Зорица Кусмук
    23h 7m
    0
  • Уредница "Спин.инфо" саслушана у полицијској станици због кривичне пријаве за клевету
    5h 49m
    2
  • Ко ће први тестирати руску вакцину против рака?
    20h 29m
    1
  • Двије дјевојчице се отровале алкохолом, пронашла их мајка
    6h 7m
    0