Besplatnom mamografskom pregledu odazvalo se pedesetak žena

13.10.2024. 15:02
0
IZVOR: srna.rs

Udruženje žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke i reproduktivnih organa "FeminIS" organizovalo je danas u Istočnom Novom Sarajevu besplatne preglede u mobilnom mamografu povodom Dana zdravlja, kojima se odazvalo pedesetak žena.

Besplatni mamografski pregledi organizovani su uz podršku Doma zdravlja Istočno Sarajevo i organizacije "Misli roze" BiH.

Član Udruženja "FeminIS" Nataša Štaka izjavila je Srni da je ova akcija organizovana na Sokocu, u Trnovu i Istočnom Novom Sarajevu, te da je za tri dana više od 150 žena uradilo mamografiju.

Ona je zahvalila organizaciji "Misli roze" BiH na ovoj akciji, dodajući da joj je drago što se probudila svijest žena o preventivnim pregledima i što shvataju njihovu važnost.

- Mamografiju rade žene starije od 40 godina, tako da možemo reći da je to, ipak, mlađa populacija. Drago nam je što je odziv na ove preventivne preglede veliki, a u skladu sa mogućnostima nastojaćemo da i ubuduće organizujemo nešto slično - izjavila je Štaka i napomenula da će snimke i nalaze sa pregleda žene naknadno dobiti na kućnu adresu.

Ona je navela da će od sutra do 24. oktobra u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu biti organizovani besplatni preventivni pregledi dojke koje će obavljati specijalista opšte hirurgije Milorad Šupić svaki radni dan, osim utorka, od 10.00 do 14.00 časova.

Štaka je dodala da Udruženje trenutno broji oko 40 članova iz svih gradskih opština, ali da taj broj nije konačan.

- Apelujemo na sve žene koje su oboljele da se jave u Udruženje kako bismo imali tačan broj oboljelih, posebno imajući u vidu da je posljednjih godina broj oboljelih od karcinoma dojke u zabrinjavajućem porastu - rekla je Štaka.

Član Udruženja "FeminIS" Mira Baričanin izjavila je Srni da je ranije postojalo udruženje "Agata", ali da je vremenom formalno prestalo da postoji.

Ona je ukazala na značaj preventivnih pregleda koji znatno utiču na mogućnost izlječenja, dodajući da je, iako je broj oboljelih od karcinoma u porastu, zahvaljujući ranoj dijagnozi stopa preživljavanja u porastu.

Baričaninova i Štaka, koje rade u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu, ističu važnost prihvatanja bolesti, što je prvi korak na putu ozdravljenja, kao i da u tim teškim trenucima podrška znači mnogo.

Privremena kancelarija Udruženja nalazi se u krugu Bolnice "Srbija", a svi koji žele mogu da se jave na imejl-adresu feminis2024@gmail.com ili pridruže na "Fejsbuk" stranici.

Oktobar je mjesec u kojem se u svijetu promoviše borba protiv raka dojke i skreće pažnja cijele zajednice na brzo širenje ovog oboljenja, te na više načina podiže svijest o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Besplatni mamografski pregledi 12. oktobra Besplatni mamografski pregledi 12. oktobra
Srednjoškolci posjetili dječicu na Odjeljenju pedijatrije Srednjoškolci posjetili dječicu na Odjeljenju pedijatrije
Preventivni pregled za radnice „Elektrodistribucija“ a.d. Pale Preventivni pregled za radnice „Elektrodistribucija“ a.d. Pale
Najčitanije
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    23h 39m
    6
  • Sahranjena Zorica Kusmuk
    23h 9m
    0
  • Urednica "Spin.info" saslušana u policijskoj stanici zbog krivične prijave za klevetu
    5h 51m
    2
  • Ko će prvi testirati rusku vakcinu protiv raka?
    20h 31m
    1
  • Dvije djevojčice se otrovale alkoholom, pronašla ih majka
    6h 9m
    0