Без родитељског старања 315 дјеце у Српској

30.05.2022. 10:45
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Дјеца без родитељског старања у Републици Српској су дјеца која су збринута у Дому Рада Врањешевић, хранитељским породицама, сродничким хранитељским породицама, итд, а према посљедњим званичним подацима са 2020. годином у Републици Српској их је укупно 315.

Поступак усвојења регулисан је Породичним законом. Потпуним усвојењем се између усвојиоца и његових сродника и усвојеника и његових потомака заснивају односи сродства, као да се ради о крвном сродству.

- Потпуно се може усвојити дијете узраста до пет година, које нема живе родитеље, или су му родитељи непознати, односно који су дијете напустили, а више од једне године не зна им се мјесто боравка или чији су родитељи пред надлежним органом старатељства пристали да њихово дијете буде потпуно усвојено - кажу Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Непотпуним усвојењем између усвојеника и усвојиоца и његових потомака заснивају се односи сродства као и права и дужности која по закону постоје између родитеља и дјеце ако законом није другачије одређено. Непотпуно усвојено може бити дијете старије од пет година.

Чланом 147. Породичног закона прописано је да усвојилац може бити само држављанин Републике Српске. Изузетно, усвојилац може бити и страни држављанин ако за то постоје нарочито оправдани разлози.

Усвојење са елементом иностраности се не може засновати без одобрења Министарства здравља и социјалне зашитите Републике Српске.

Приликом усвојења дјетета, брачни пар који жели усвојити дијете пролази детаљну обраду у циљу утврђивања опште и посебне подобности за усвојење дјетета. Усвојење мора бити у интересу усвојеника.

- Свакако, дјеца без родитељског старања нису само дјеца без родитеља, већ и дјеца родитеља који су привремено или трајно спријечени да врше родитељску дужност (родитељи ове дјеце су живи, али су из било ког разлога, привремено или трајно, спријечени да врше родитељско право). У том смислу, дјеца чији су родитељи привремено спријечени да врше родитељску дужност, нису потенцијални усвојеници - кажу из ресорног министарства.

С обзиром на то, број захтјева за усвајање је увијек већи од броја реализованих усвојења због чињенице да већина дјеце без родитељског старања која су у установи за смјештај дјеце без родитељског старања или у хранитељским породицама имају своје биолошке породице, али су из различитих разлога (нпр. социо-економских) тренутно изузета из својих породица, често до оснаживања саме породице и повратка.

- Према подацима центара за социјални рад, у 2020. години (подаци за 2021. годину се прикупљају) у Републици Српској је било 34 заинтересованих усвојилаца, док је у 2019. години било 18 заинтересованих усвојилаца. У 2020. години у Републици Српској забиљежена су четири заснована потпуна усвојења, као и пет непотпуних. У 2019. години забиљежена су два заснована потпуна усвојења, док заснованих непотпуних усвојења није било - истакли су из Министарства за портал ИнфоБијељина.

Осим усвојења, постоје и други облици збрињавања дјеце без родитељског старања попут хранитељства.

Збрињавање у хранитељску породицу је облик збрињавања корисника у породицу која му обезбјеђује задовољавање основних животних потреба, која брине о личности корисника и помаже му у остваривању његових права и извршавању обавеза. Правилник о хранитељству прописује врсте и облик збрињавања у хранитељску породицу.

Заснивањем хранитељства успоставља се однос између дјетета и хранитеља који одговара односу дијете - родитељ. Хранитељи преузимају непосредну бригу о дјетету и имају дужност да се старају о његовом здрављу, развоју, васпитању и образовању, а у циљу његовог оспособљавања за самосталан живот.

Захваљујући моделу хранитељства, дјеца имају прилику да одрастају у породичном окружењу, да добију адекватну заштиту и бригу, здравствену заштиту, васпитање и све оно што је дјетету потребно кроз одрастање. Развијају се емотивне везе, имају узоре на које могу да се угледају и могућности да израсту у здраве и добре људе.

- Према посљедњим званичним подацима са 2020. годином, постоји укупно 137 хранитељских породица за дјецу у које је смјештено 196 дјеце. У хранитељским сродничким породицама смјештено је 98 дјеце.  Потенцијални усвојитељи или хранитељи све информације, податке у процесу усвојења - хранитељства могу да добију у центрима за социјални рад - кажу из Министарства.

Коментари 0
Повезане вијести
Најмлађи хероји: Дјеца чисте блато након катастрофалних поплава у Јабланици (ВИДЕО) Најмлађи хероји: Дјеца чисте блато након катастрофалних поплава у Јабланици (ВИДЕО)
Доктори упозоравају: Дијете се може утопити у базену за мање од 30 секунди Доктори упозоравају: Дијете се може утопити у базену за мање од 30 секунди
Колико слушалице заиста оштећују слух? Колико слушалице заиста оштећују слух?
Најчитаније
  • Град Источно Сарајево: До 11.00 часова највећа излазност у Трнову
    2h 44m
    1
  • Сутра празник Свете Текле
    7h 9m
    0
  • Погледајте графикон о промјени броја бирача у односу на локалне изборе 2020. године
    2h 14m
    0
  • Локални избори 2024: Забиљежено више инцидената на бирачким мјестима у Републици Српској
    1h 10m
    0
  • Како кафа утиче на депресију?
    17h 42m
    0