Безбројна чудеса Светог Василија Острошког

11.05.2021. 12:49
2
ИЗВОР: СРНА

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије истакао у бесједи о Светом Василију Острошком Чудотворцу да су безбројна чудеса овога светитеља који је и данас присутан у свом народу.

- Безбројна су његова чудеса, а једно од највећих или, боље речено, највидљивијих чудеса су литије, почевши од оне литије кад је походио свој завичај, Требиње и Мркоњић, гдје му се подиже манастир, окупио Херцеговину и остале српске крајеве. То је био величанствен догађај - навео је владика будимљанско-никшићки.

Владика је указао да је Острошки и Тврдошки Чудотворац и послије упокојења стално присутан у свом народу, што је посебна благодат појединих Божијих угодника.

- Видимо да је присутан и у ово наше вријеме, као и у свим претходним временима", нагласио је епископ Јоаникије, који је учествовао у раду дводневног Међународног научног скупа "Свети Василије Острошки - 350 година од престављења - одржаном у манастиру Острог, Никшићу и Требињу.

Владика Јоаникије је истакао да Свети Василије увијек храбри људе и никада им не дозвољава да клону, већ их подиже и васкрсава, саопштено је из Епархије будимљанско-никшићке.

- Око ћивота Светог Василија наш народ је добио снагу да се избори са неправдом, злом и пакошћу претходних власти. Ту се показало како је жива веза потомака са прецима, и не само жива, него и живоносна - рекао је владика Јоаникије, који је и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије.

Према његовим ријечима, острошки светитељ се апостолским дјеловањем у својој цркви водио стопама Господњим, извршавао и настављао дјело Христово, благодаћу Светог Духа руковођен у све дане свог живота.

- Господ нам је, након ужасног догађаја спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, послао утјеху у личности Светог Василија. То вријеме, иако је било вријеме робовања и страдања, било је и вријеме стварања великих подвижника, црквених дјелатника. То нас је спасило, уздизало и чувало. Та отменост, духовност и култура се види свуда - истакао је владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је подсјетио да је Свети Василије Острошки столовао
20 година у Никшићу, гдје му је епископска столица била у Манастиру Светог Димитрија, у мјесту Попи, од којег је остао само један потпорни зисд, али као сједиште светитеља заслужује посебну пажњу.

- Све је порушено и разнесено, али имамо увјерљива свједочанства о томе. Блаженопочивши митрополит Амфилохије нам је оставио завјештање да тај манастир обновимо, даће Бог - рекао је епископ Јоаникије.

Он је изразио наду да ће Организациони одбор Међународног научног скупа, који су организовали Митрополија црногорско-приморска, Епархија будимљанско-никшићка и Епархија захумско-херцеговачка, са стручношћу, преданошћу и озбиљношћу радити и на издавањузборника радова, те да ће то бити монументално дјело, што и заслужује Свети Василије Острошки. 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Исток 11.05.2021. 16:57
    Слава му и милост!
  • Generic placeholder image
    Xxx 11.05.2021. 13:45
    Slava mu i milost!
Повезане вијести
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут
Данас Теодорова субота Данас Теодорова субота
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    19h 26m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    20h 37m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    22h 3m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    22h 8m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    21h 36m
    0