Библиотека “Бранко Чучак” у Хан Пијеску обиљежила 100 година постојања (ВИДЕО)

12.05.2023. 18:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Народна библиотека “Бранко Чучак” на Хан Пијеску обиљежила је данас 100 година постојања, а у част великог јубилеја одржана је свечана академија на којој је указано да је у њеном фонду библиотечка грађа на којој би јој позавидјеле овакве установе и у већим градовима.

Директор Библиотеке Озренка Ђурић Радуловић рекла је да књижни фонд броји 30.000 књига, легате Бранка Чучка и Бранка Брађанина Бајовића, те посебне збирке Милунке Шалић и Милоша Кнежевића, академика Рајка Кузмановића, фото-албуме Хан Пијесак, “Карикатуре” Тоша Борковића.

Она је додала да посједују и спомен-собу Карађорђевића и богату документациону грађу, као и све потребне информатичко-комуникационе ресурсе, а бави се и издавачком дјелатношћу.

Радуловићева је подсјетила да ова библиотека баштини традицију од народне књижнице и читаонице на Хан Пијеску основане 11. маја 1923. године и да је прошла тежак пут.

Директор Народне универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Зечић Петровић изјавила је Срни да се Библиотека на Хан Пијеску по свим садржајима налази у самом врху библиотекарства Републике Српске.

- Осим тога што су библиотекари, запослени су и креативци, дизајнери, информатички стручњаци и васпитачи. Осим тога што је библиотека културна установа, она и образује и васпитава, па и забавља квалитетно ове млађе генерације - изјавила је Петровићева.

Професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Радославка Сударушић истакла је да су библиотекари Народне библиотеке Хан Пијесак прави примјер шта значи упорност и љубав према професији, те да су од ове установе направили цијењено и препознатљиво културно средиште.

- У фонду ове библиотеке су драгоцјености када је ријеч о библиотечкој грађи, коју нема можда ни нека библиотека у већем градском центру - изјавила је Сударушићева.

Видео: Горштак

Начелник општине Слободан Ђурић нагласио је да људи овог краја могу да буду поносни што су, упркос разним неприликама у минулих стотину година, успјели да сачувају своју библиотеку, већ и да допринесу њеном усавршавању.

- Сама чињеница да су двојица знаменитих пјесника и књижевника, Бранко Чучак и Бранко Брђанин Бајовић, поклонили своје легате ником другом до овој библиотеци свједочи о томе да су је препознали као посебну, изузетну установу у којој ће њихова заоставштина бити третирана са пажњом, бригом и уважавањем, како и долиукује - изјавио је Ђурић.

На свечаној академији у част вијека постојања о бибилотеци на Хан Пијеску бесједили су професор Радославка Сударушић са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Мирко Марковић, библиотекар савјетник, те говорили пјесници Јованка Стојчиновић Николић, Милан Ракуљ, Милутин Савчић, Горан Гаврић, Аћим Тодоровић и Слободан Јовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Ханпијешчани стиховали са Милошевићем и Пинговићем Ханпијешчани стиховали са Милошевићем и Пинговићем
Богат новогодишњи програм у Хан Пијеску (ФОТО) Богат новогодишњи програм у Хан Пијеску (ФОТО)
Митрополит Хризостом служи сутра Свету архијерејску литургију на Хан Пијеску Митрополит Хризостом служи сутра Свету архијерејску литургију на Хан Пијеску
Најчитаније
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    12h 31m
    0
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    22h 35m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    20h 2m
    0
  • Нађа Рудакијевић, ученица ОШ „Петар Петровић Његош“, награђена на ликовном конкурсу Црвеног крста
    19h 20m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    23h 22m
    0