БиХ биљежи велики раст извоза: Домаће гљиве потиснуле увозне

20.06.2020. 12:02
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Произвођачи гљива у БиХ успјели су да потисну увоз, јер извоз ове биљке увелико премашује увоз.

Тако из Спољнотрговинске коморе БиХ наводе да је БиХ током прошле године извезла гљива, што свјежих, што обрађених, у вриједности од 23 милиона КМ, док је вриједност увезених била седам милиона.

-Биљежи се раст извоза у односу на годину дана раније од 1,5 милиона КМ. Извоз у задњих пет година, односно од 2015. до 2019, порастао је за 12 милиона КМ- истичу из Спољнотрговинске коморе.

Додају да на једну КМ увоза у овом сектору БиХ извезе 2,46 КМ, те да од укупног извоза највише извозе суве гљиве, односно 50 одсто, затим свјеже 36 одсто и на крају смрзнуте 13 одсто.

-Највише гљива извозимо у земље западног Балкана, а од осталих земаља то су Чиле, Кина и Канада- наводе у Спољнотрговинској комори.

Како кажу узгајивачи гљива, извозом доминирају шумске гљиве као што су вргањи, лисичарке, смрчак, док је извоз узгојених гљива, шампињона и буковача, прилично слаб.

Мујдин Токић, предсједник Групације произвођача мицелија, компоста и узгоја гљива Тузланског кантона, рекао је за “Независне” да се занемариво мала количина увози, али се исто тако занемариво мала количина узгојених гљива и извози.

-Према статистичким подацима, извозимо доста гљива, али то су шумске гљиве као што су вргањ и лисичарка- објаснио је Токић. Додао је да узгајивачи у БиХ најчешће узгајају шампињоне и буковаче те у малој количини шитаке гљиве.

-Узгој шампињона представља око 70 одсто производње, буковача око 15 одсто и у малим количина шитаке- рекао је Токић. Према његовим ријечима, највише се шумске гљиве извозе у западноевропске земље као што су Низоземска и Њемачка.

-Извозимо и у Сјеверну Македонију, Хрватску, али и Србију. Колико извеземо – толико увеземо- истиче Токић. Додао је да БиХ на годишњем нивоу произведе око 3.000 тона гљива.

Ранко Пандуревић, власник фирме “Агарицус” из Источног Сарајева, рекао је да произведе око 70 тона шампињона и буковача. Истакао је да се производњом бави од 1983. године, а да му је највећи проблем пласман гљива и наплата.

-Не извозимо на инострано тржиште због ниских цијена које нам нуде- казао је Пандуревић и додао да производња гљива захтијева стално исте услове.

-Проблема има као и у сваком послу. Урод никад није онолики колико ми очекујемо и колико би требало да буде. За добар узгој гљива микроклима мора бити стално иста. Било љето или зима, ми морамо имати уједначену температуру и влажност ваздуха да би гљива успјела- рекао је Пандуревић и додао да већина људи зна и воли бијели шампињон.

-Стога смо морали прилагодити своју производњу потребама тржишта. Људи такође траже и нижу цијену, што им је често најбитније- каже Пандуревић.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    9h 22m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    8h 17m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    3h 5m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    12h 39m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    4h 11m
    0