БиХ чека серум против змијског отрова из Београда

22.06.2021. 10:46
0
ИЗВОР: nezavisne.com

С обзиром на то да у цијелој БиХ влада несташица серума против угриза змија због недостатка на тржишту, "Независним новинама" је потврђено у Министарству цивилних послова (МЦП) БиХ да ће се идуће седмице одржати онлајн састанак са представницима Института "Торлак".

У овом министарству кажу да су контактирали добављача, компанију "Pharma Maac"  -увозника за БиХ, који им је потврдио да постоји проблем у осигурању потребних количина овог серума од стране произвођача Института "Торлак" за тржиште БиХ.

- Упутили смо допис Институту 'Торлак' с молбом да се одржи онлине састанак, а он ће бити у току идуће седмице. Планирано је да на састанку буду присутни представници Института 'Торлак', Министарства цивилних послова БиХ, Завода за јавно здравство ФБиХ, Института за јавно здравство РС и Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ - истичу из МЦП БиХ.

Додају да су такође упутили допис Министарству иностраних послова (МИП) БиХ у којем су затражили да упуте допис дипломатско-конзуларној мрежи БиХ, с молбом за помоћ у проналажењу произвођача серума против змијског отрова, те да немају нове информације везано за упућени допис. Истичу да су раније запримили допис од надлежних здравствених институција, гдје су информисани да влада недостатак серума против змијског отрова.

Из Института за јавно здравство РС казали су да су у току преговори са добављачима, те да се надају да ће врло брзо успјети обезбиједити за све здравствене установе у Републици Српској серум против змијског угриза.

Гордана Савин, помоћница директора за медицинска питања Дома здравља Бијељина, казала је за "Независне новине" да тренутно у цијелој БиХ нема серума против угриза змија те да код њих није забиљежен ниједан пацијент који се јавио с угризом.

- Будући да у цијелој БиХ влада несташица серума, апелујемо на све грађане да воде рачуна приликом боравка у природи - казала је Савинова.

Из Дома здравља Бањалука истичу да и они до сада нису имали пријављене случајеве угриза.

Горан Шукало, доцент на Природно-математичком факултету у Бањалуци, казао је раније за "Независне новине" да су у БиХ присутне три врсте отровнице: поскок, шарка и планински шарган.

- За човјека једино може бити фаталан угриз поскока, али често у око 30 до 40 одсто случајева поскок направи суви угриз, односно не убризга отров, јер економишу отровом пошто им је потребан за убијање плијена - рекао је Шукало.

Истиче да уколико дође до угриза, онда је ту једини начин да се убризга серум као могући лијек, али и са самим серумом треба опрезно поступити.

- Након угриза поскока у просјеку људи имају два до три сата да приме серум, а ово вријеме је краће код осјетљивијих особа као што су дјеца, старије особе и они који су алергични - појашњава Шукало и додаје да је угриз задњи механизам одбране.

- Обично кад кренете да га нагазите онда ће одреаговати. До тада сте потпуно сигурни, пролазите поред, он мирује са стране, док ће ове друге врсте, неотровне змије, обично покушати да побјегну - рекао је Шукало.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    31m
    0
  • Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
    23h 28m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    18h 14m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    19h 29m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    20h 5m
    0