BiH čeka serum protiv zmijskog otrova iz Beograda

22.06.2021. 10:46
0
IZVOR: nezavisne.com

S obzirom na to da u cijeloj BiH vlada nestašica seruma protiv ugriza zmija zbog nedostatka na tržištu, "Nezavisnim novinama" je potvrđeno u Ministarstvu civilnih poslova (MCP) BiH da će se iduće sedmice održati onlajn sastanak sa predstavnicima Instituta "Torlak".

U ovom ministarstvu kažu da su kontaktirali dobavljača, kompaniju "Pharma Maac"  -uvoznika za BiH, koji im je potvrdio da postoji problem u osiguranju potrebnih količina ovog seruma od strane proizvođača Instituta "Torlak" za tržište BiH.

- Uputili smo dopis Institutu 'Torlak' s molbom da se održi online sastanak, a on će biti u toku iduće sedmice. Planirano je da na sastanku budu prisutni predstavnici Instituta 'Torlak', Ministarstva civilnih poslova BiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Instituta za javno zdravstvo RS i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH - ističu iz MCP BiH.

Dodaju da su takođe uputili dopis Ministarstvu inostranih poslova (MIP) BiH u kojem su zatražili da upute dopis diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, s molbom za pomoć u pronalaženju proizvođača seruma protiv zmijskog otrova, te da nemaju nove informacije vezano za upućeni dopis. Ističu da su ranije zaprimili dopis od nadležnih zdravstvenih institucija, gdje su informisani da vlada nedostatak seruma protiv zmijskog otrova.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS kazali su da su u toku pregovori sa dobavljačima, te da se nadaju da će vrlo brzo uspjeti obezbijediti za sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj serum protiv zmijskog ugriza.

Gordana Savin, pomoćnica direktora za medicinska pitanja Doma zdravlja Bijeljina, kazala je za "Nezavisne novine" da trenutno u cijeloj BiH nema seruma protiv ugriza zmija te da kod njih nije zabilježen nijedan pacijent koji se javio s ugrizom.

- Budući da u cijeloj BiH vlada nestašica seruma, apelujemo na sve građane da vode računa prilikom boravka u prirodi - kazala je Savinova.

Iz Doma zdravlja Banjaluka ističu da i oni do sada nisu imali prijavljene slučajeve ugriza.

Goran Šukalo, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, kazao je ranije za "Nezavisne novine" da su u BiH prisutne tri vrste otrovnice: poskok, šarka i planinski šargan.

- Za čovjeka jedino može biti fatalan ugriz poskoka, ali često u oko 30 do 40 odsto slučajeva poskok napravi suvi ugriz, odnosno ne ubrizga otrov, jer ekonomišu otrovom pošto im je potreban za ubijanje plijena - rekao je Šukalo.

Ističe da ukoliko dođe do ugriza, onda je tu jedini način da se ubrizga serum kao mogući lijek, ali i sa samim serumom treba oprezno postupiti.

- Nakon ugriza poskoka u prosjeku ljudi imaju dva do tri sata da prime serum, a ovo vrijeme je kraće kod osjetljivijih osoba kao što su djeca, starije osobe i oni koji su alergični - pojašnjava Šukalo i dodaje da je ugriz zadnji mehanizam odbrane.

- Obično kad krenete da ga nagazite onda će odreagovati. Do tada ste potpuno sigurni, prolazite pored, on miruje sa strane, dok će ove druge vrste, neotrovne zmije, obično pokušati da pobjegnu - rekao je Šukalo.

Komentari 0
Povezane vijesti
BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
U BiH stižu EUFOR trupe iz strateške rezerve NATO-a U BiH stižu EUFOR trupe iz strateške rezerve NATO-a
Najčitanije
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    14h 15m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    21h 50m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    12h 37m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    14h 51m
    2
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    19h 48m
    0