БиХ губи контролу над небом и аеродромима?

28.10.2021. 19:54
2
ИЗВОР: capital.ba

Босна и Херцеговина могла би остати без контроле и надлежности у ваздушном саобраћају уколико под хитно не ријеши проблеме са недостатком стручних кадрова у Дирекцији за цивилно ваздухопловство (BHDCA).

Наиме, од 79 систематизованих радних мјеста, трећина је упражњена и то још од 2009. године, због чега се обавезе преузете међународним уговорима не могу на вријеме извршити.

Како се годинама ништа не ради по овом питању, постоји оправдана бојазан да Европска агенција за безбједност у ваздушном саобраћају (EASA) крене у безбједносни надзор и гдје би БиХ могла бити стављена на црну листу земаља које угрожавају општу сигурност ваздушне пловидбе.

Посљедице би како оцјењују у BHDCA биле несагледиве.

Дирекција би изгубила цертификате за пружање услуга у зрачној пловидби, који је издат BHANSA-и, непризнавање свих других цертификата издатих од BHDCA зрачним операторима, аеродромима.

Све те послове преузела би EASA или нека од њених чланица, што би БиХ донијело огромне трошкове, јер би она онда плаћала те услуге.

БиХ је на овакав сценарио упозорена у посљендјем извјештају Европске комисије, па из BHDCA траже да им се хитно одобри ново запошљавање.

- BHDCA упозорава Савјет министара Босне и Херцеговине да би непоступање по Извјештају Европске комисије за 2021. годину могло имати фаталне посљедице како за BHDCA, као једини орган власти у Босни и Херцеговини надлежан у области цивилног зракопловства, тако и за Буџет институција БиХ и међународних обавеза, у случају неодобравања запошљавања стручног квалифицираног особља и средстава за стицање квалификација стручног особља запосленог у BHDCA - поручују из Дирекције.

Они подсјећају и како је Међународна организација за цивилно ваздухоплоство (ICAO) још прије десет година дала препоруку властима у БиХ да за BHDCA осигура довољно новца како би могла да испуњава своје обавезе, а исте препоруке је поновио и 2019. године.

Такође, Европска комсија је 2011. године контролисала примјену Споразума о заједничком европском простору (ECAA) гдје је констатовала како у готово свим функционалним областима недостаје стручног и квалифицираног особља за обављање послова из надлежности BHDCA, а нарочито надзора безбједности ваздушног саобраћаја.

У инспекцији је била и EASA, и то 2015. године а предмет контроле била је ваздушна навигација. Утврђено је да BHDCA не посједује инспекторе са оперативним знањем за предузимање надзора у овој области.

Траже већу самосталност, али питање је колико је заслужују

Како би се проблем у будућности ријешио, у BHDCA сматрају како морају имати већу самосталност у свом раду.

Та самосталност би се огледала у запошљавању стручног кадра, попуњавању стручних радних позиција и развоју људских ресурса.

Међутим, велико је питање да ли BHDCA заслужује велику аутономију с обзиром на понашање управе у ранијем периоду.

Портал CAPITAL је крајем прошле године открио како је директор BHDCA Чедомир Шушњар потписао на десетине уговора о дјелу без стварне потребе и законског упоришта.

Уговори су додјељивани за оне послове који су већ у опису радних мјеста запослених у Дирекцији и да су послужили као покриће директору да групу себи блиских људи почасти о трошку државе.

Аутор: Дејан Товиловић

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Mirce 29.10.2021. 07:50
  @E, čuj? Turisti, kad se vrate iz nase zemlje u svoju, saglasni su da je najbolja kafa kod nas. Kako i nece kad je vecinom prave visokoobrazovani ljudi!!!
 • Generic placeholder image
  E, čuj? 28.10.2021. 21:32
  Ma šta nam rekoste??? Nema kadrova! Nema kadrova za dobro plaćen posao. A imamo silu diplomiranih fakultetelija, menadžera, uslužnih biznismena (ma šta to znači), difovaca iz Stambolčića, Šobot akademika, silne nauke iz Gruda, Kiseljaka, Bjeljine, Novog Sada, Viteza, Čitluka, "Američkih univerziteta", sa Sokoca, Aperiona i sličnih akademija.
Повезане вијести
БиХ увози алкохол са Тајвана и плаћа десетине милиона КМ БиХ увози алкохол са Тајвана и плаћа десетине милиона КМ
Возач из БиХ под дејством кокаина возио без возачке дозволе Возач из БиХ под дејством кокаина возио без возачке дозволе
Жену и дијете напали у Сарајеву због мајице са обиљежјем "Црвене звезде" Жену и дијете напали у Сарајеву због мајице са обиљежјем "Црвене звезде"
Најчитаније
 • Ухапшен због крађе телефона у Дечанској улици
  9h 28m
  3
 • Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова
  10h 11m
  0
 • Лице из Пала пријављено полицији јер није испоручило резану грађу
  9h 19m
  0
 • Осуђен на 12 година за убиство у Сокоцу
  4h 53m
  1
 • Ученик избоден у сарајевској основној школи
  4h 57m
  0