БиХ увози алкохол са Тајвана и плаћа десетине милиона КМ

27.05.2024. 09:25
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ на тржиште БиХ током четири мјесеца ове године стигло је алкохолних пића у вриједности већој од 75,6 милиона марака, што је за око 6,1 милиона КМ више него у истом периоду лани, а као омиљено издваја се пиво.

Када је ријеч о количини, подаци УИО показују да је од јануара до априла увезено више од 48,6 милион килограма алкохола, док је у истом период прошле године из иностранства стигло више од 45,6 милиона килограма алкохола у вриједности већој од 69,5 милиона марака.

– Током ове године БиХ је највише увезла пива и то у вриједности већој од 46,1 милиона марака, од чега је највише стигло из Србије и то у вриједности већој од 27,9 милиона марака – подаци су УИО БиХ.

Када је ријеч о алкохолним пићима, БиХ је осим пива највише увозила вина од свјежег грожђа, укључујући и појачана вина.

-  Од јануара до априла БиХ је увезла 2,3 милиона килограма овог алкохолног пића у вриједности нешто већој од 12,9 милиона марака – подаци су УИО.

Вино је на домаће тржиште током ове године највише стизало из Хртварске. Осим тога, ликера и ракија током четири мјесеца увезено је у вриједности већој од 14 милиона марака, такође највише из Хрватске.

Током ове године алкохолна пића увозила су се још из Словеније, Њемачке, Мексика, Белгије, Ирана, Израела, Фиџија, Бразила, Венецуеле, Чилеа, Данске, Тајвана и других земаља широм свијета.

Са друге стране када је ријеч о извозу, ситуација је доста другачија.

Подаци УИО показују да је БиХ током четири мјесеца ове године извезла 5,6 милиона килограма алкохолног пића у вриједности већој од 12,3 милиона марака.

- Током ове године БиХ је највише извозила пиво добијено од слада и то у вриједности већој 3,7 милиона марака – подаци су УИО.

Највише домаћег пива је отишло на тржиште Србије и то у вриједности од 2,3 милиона КМ.

Од јануара до априла прошле године БиХ је у иностранство извезла нешто мање алкохолних пића и то у вриједности већој од 11,8 милиона марака. Такође и током тог периода највише је извезено пива од слада и то у вриједности нешто већој од 2,9 милиона марка.

- За прва четири мјесеца 2023. године највише пива БиХ је извезла на тржиште Србије и то у вриједности већој од 7,2 милиона марака – показују подаци УИО.

Економиста Зоран Павловић истиче за Српскинфо да га не изненађује чињеница што је порастао увоз алкохола у БиХ.

- Алкохол је саставни дио наше културе дружења и поклањања, тако да се не треба изненадити што нам расте увоз али извоз алкохола – рекао је Павловић.

Позитивно је то што су, како каже, домаћи пивари одлучили да прошире тржиште.

- Неке наше домаће фирме су одлучиле да се орјентишу ка тржишту Србије и да на тај начин обезбиједе повећање продаје и пласмана – рекао је Павловић.

Како на то гледају потрошачи?

Предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић каже да им се нико није жалио на цијене алкохолних пића, али су се потрошачи жалили на цијене флаширане воде.

- БиХ доста пива увози из Србије, Хрватске, Њемачке и Чешке, али наши купци већином се одлучују за домаћа пива – рекао је Василић.

Он је додао да су пива из увоза свакако мало супља.

– Потрошачи нам се никада нису жалили на цијене алкохола. Тачније то никада нису ни коментарисали. Много више се коментаришу цијене цигарета и сличних ствари –рекао је Ваилић.

На питање да ли то значи да грађани Српске не жале новац на алкохол, Василић се насмијао, па дао симпатичан одговор.

- Није им изгледа много стало колико ће коштати алкохол, а подаци сами показују да се он баш конзумира. То се види и по томе колико имамо кафића у односу на произвдне погоне био чега. По свему судећи то све значи да цијене алхохола много не забрињавају наше становнике  – рекао је Василић.

Из угла психолога

Психолог Александар Милић каже да људи прибјегавају алкохолу због неког неког недостатка у стилу живљења.

- Није им довољно осмишљен и обогаћен стил живота и није им развијена социјална основа онако како треба, па конзумирањем алкохола попуњавају неке празнине. Генерално све недостатке надокнађују употребом било ког средства овисности, алкохол је ту на првом мјесту, а онда су ту цигарете, па чак и наркотици – рекао је Милић.

Коментари 0
Повезане вијести
Земљотрес у Хрватској, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Хрватској, осјетио се и у БиХ
Лакше до кредита, али не задуго Лакше до кредита, али не задуго
Додик најавио референдум о независности Српске од БиХ Додик најавио референдум о независности Српске од БиХ
Најчитаније
 • Ухапшен због пуцњаве у Палама
  9h 36m
  0
 • Концерт Жељка Самарџића вечерас у спортској дворани на Тргу Србије
  8h 58m
  1
 • Марија Карађорђевић, српска краљица која заслужује поштовање равно светици
  8h 16m
  2
 • Мошти Свете Текле и Светог Варнаве на челу данашње Спасовданске литије у Источном Новом Сарајеву
  9h 27m
  1
 • Србима на Жучи отета земља у бесцијење
  22h 41m
  0