BiH uvozi alkohol sa Tajvana i plaća desetine miliona KM

27.05.2024. 09:25
0
IZVOR: srpskainfo.com

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na tržište BiH tokom četiri mjeseca ove godine stiglo je alkoholnih pića u vrijednosti većoj od 75,6 miliona maraka, što je za oko 6,1 miliona KM više nego u istom periodu lani, a kao omiljeno izdvaja se pivo.

Kada je riječ o količini, podaci UIO pokazuju da je od januara do aprila uvezeno više od 48,6 milion kilograma alkohola, dok je u istom period prošle godine iz inostranstva stiglo više od 45,6 miliona kilograma alkohola u vrijednosti većoj od 69,5 miliona maraka.

– Tokom ove godine BiH je najviše uvezla piva i to u vrijednosti većoj od 46,1 miliona maraka, od čega je najviše stiglo iz Srbije i to u vrijednosti većoj od 27,9 miliona maraka – podaci su UIO BiH.

Kada je riječ o alkoholnim pićima, BiH je osim piva najviše uvozila vina od svježeg grožđa, uključujući i pojačana vina.

-  Od januara do aprila BiH je uvezla 2,3 miliona kilograma ovog alkoholnog pića u vrijednosti nešto većoj od 12,9 miliona maraka – podaci su UIO.

Vino je na domaće tržište tokom ove godine najviše stizalo iz Hrtvarske. Osim toga, likera i rakija tokom četiri mjeseca uvezeno je u vrijednosti većoj od 14 miliona maraka, takođe najviše iz Hrvatske.

Tokom ove godine alkoholna pića uvozila su se još iz Slovenije, Njemačke, Meksika, Belgije, Irana, Izraela, Fidžija, Brazila, Venecuele, Čilea, Danske, Tajvana i drugih zemalja širom svijeta.

Sa druge strane kada je riječ o izvozu, situacija je dosta drugačija.

Podaci UIO pokazuju da je BiH tokom četiri mjeseca ove godine izvezla 5,6 miliona kilograma alkoholnog pića u vrijednosti većoj od 12,3 miliona maraka.

- Tokom ove godine BiH je najviše izvozila pivo dobijeno od slada i to u vrijednosti većoj 3,7 miliona maraka – podaci su UIO.

Najviše domaćeg piva je otišlo na tržište Srbije i to u vrijednosti od 2,3 miliona KM.

Od januara do aprila prošle godine BiH je u inostranstvo izvezla nešto manje alkoholnih pića i to u vrijednosti većoj od 11,8 miliona maraka. Takođe i tokom tog perioda najviše je izvezeno piva od slada i to u vrijednosti nešto većoj od 2,9 miliona marka.

- Za prva četiri mjeseca 2023. godine najviše piva BiH je izvezla na tržište Srbije i to u vrijednosti većoj od 7,2 miliona maraka – pokazuju podaci UIO.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe za Srpskinfo da ga ne iznenađuje činjenica što je porastao uvoz alkohola u BiH.

- Alkohol je sastavni dio naše kulture druženja i poklanjanja, tako da se ne treba iznenaditi što nam raste uvoz ali izvoz alkohola – rekao je Pavlović.

Pozitivno je to što su, kako kaže, domaći pivari odlučili da prošire tržište.

- Neke naše domaće firme su odlučile da se orjentišu ka tržištu Srbije i da na taj način obezbijede povećanje prodaje i plasmana – rekao je Pavlović.

Kako na to gledaju potrošači?

Predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić kaže da im se niko nije žalio na cijene alkoholnih pića, ali su se potrošači žalili na cijene flaširane vode.

- BiH dosta piva uvozi iz Srbije, Hrvatske, Njemačke i Češke, ali naši kupci većinom se odlučuju za domaća piva – rekao je Vasilić.

On je dodao da su piva iz uvoza svakako malo suplja.

– Potrošači nam se nikada nisu žalili na cijene alkohola. Tačnije to nikada nisu ni komentarisali. Mnogo više se komentarišu cijene cigareta i sličnih stvari –rekao je Vailić.

Na pitanje da li to znači da građani Srpske ne žale novac na alkohol, Vasilić se nasmijao, pa dao simpatičan odgovor.

- Nije im izgleda mnogo stalo koliko će koštati alkohol, a podaci sami pokazuju da se on baš konzumira. To se vidi i po tome koliko imamo kafića u odnosu na proizvdne pogone bio čega. Po svemu sudeći to sve znači da cijene alhohola mnogo ne zabrinjavaju naše stanovnike  – rekao je Vasilić.

Iz ugla psihologa

Psiholog Aleksandar Milić kaže da ljudi pribjegavaju alkoholu zbog nekog nekog nedostatka u stilu življenja.

- Nije im dovoljno osmišljen i obogaćen stil života i nije im razvijena socijalna osnova onako kako treba, pa konzumiranjem alkohola popunjavaju neke praznine. Generalno sve nedostatke nadoknađuju upotrebom bilo kog sredstva ovisnosti, alkohol je tu na prvom mjestu, a onda su tu cigarete, pa čak i narkotici – rekao je Milić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prvo krštenje u novoosveštanom hramu u Nagrađu kod Drvara Prvo krštenje u novoosveštanom hramu u Nagrađu kod Drvara
Sutra toplo, moguća prolazna kiša i pljuskovi sa grmljavinom Sutra toplo, moguća prolazna kiša i pljuskovi sa grmljavinom
U BiH samo 44 odsto djece pohađa vrtić U BiH samo 44 odsto djece pohađa vrtić
Najčitanije
 • Bager udario biciklistu, čovjek stradao na mjestu
  19h 35m
  0
 • MUP Srpske uvodi novu praksu za plaćanje kazni
  18h 22m
  0
 • Nepoznati detalji iz života Stevana Kalembera
  27m
  0
 • Krao po plažama u Budvi, pao u policijskoj zasjedi
  14h 32m
  0
 • Uhapšeno sedam osoba, zaplijenjeno oko 20 kilograma marihuane
  17h 26m
  0