Бијег странаца преко ноћи "опустошио" хрватска туристичка мјеста

24.08.2020. 10:34
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Колики је одлив туриста из дестинација у Хрватској, говоре и подаци из "eVisitorа". Упоређујући суботу 22. августа са суботом 15. августа, у Опатији је видљив значајан пад у броју ноћења гостију из Аустрије (78 одсто), Италије (68 одсто) и Словеније (68 одсто).

Од тренутка када су земље из окружења Хрватску ставиле на црвену листу, као ризичну земљу за путовање због пандемије корона вируса, у Опатији су релативно добра остварења из прве половине августа донекле спласнула. Наиме, у првих 20 дана овог мјесеца у Опатији је боравило 23.000 гостију, који су остварили 108.000 ноћења, што је остварење од 62 одсто туристичког промета у односу на исти период прошле године.

Највише гостију евидентирано је са њемачког тржишта, чији су доласци и ноћења на нивоу прошле године. Пораст у доласцима и ноћењима у односу на протеклу годину биљежи се са домаћег тржишта (9 одсто више долазака те 20 одсто више ноћења), затим са пољског тржишта (23 одсто више долазака те 19 одсто више ноћења), Србије (30 одсто више долазака те 19 одсто више ноћења), а највећи пораст у доласцима и ноћењима остварен је са чешког тржишта (99 одсто више долазака те 118 одсто више ноћења).

Словеначки гости такође биљеже раст броја ноћења, и то за 9 одсто у односу на исти период лани.

-Након што је Аустрија Хрватску ставила на црвену листу, евидентиран је пад броја аустријских гостију, па је у првих 20 дана коловоза с аустријског тржишта реализирано 42 посто туристичког промета у односу на прошлу годину- истакла је Сузи Петричић, директорица опатијске туристичке канцеларије која на досадашњем годишњем нивоу (од 1. јануара до 20. августа) има евидентирано да је у Опатији боравила 101.000 гостију који су остварили нешто више од 370.000 ноћења, што је остварење туристичког промета од 44 одсто у односу на исти период 2019. године.

На хрватским граничним прелазима јуче готово да и није било гужви, за разлику од суботе када је забиљежен масован одлазак туриста, углавном Нијемаца. За излазак из Хрватске чекало се максимално пола сата до сат времена.

Велик број туриста протеклог викенда је испратила и Истарска жупанија, па је током петка и суботе границу прешло више 100 хиљада туриста који су боравили у Истри. Само у петак Истру је напустило више од 38 хиљада путника, а у суботу готово 43 хиљаде гостију. Такав сценарио био је очекиван па су тако у петак масовно из Истре одлазили британски туристи због одлуке британске Владе да је за све који се враћају из Хрватске обавезна самоизолација.

Због огромних гужви, људи су на словеначко-аустријској граници Караванкама без воде чекали у колонама и по 14 сати. Наиме, Аустрија је у суботу увела стриктне контроле на словеначкој граници због корона вируса, што је створило непрегледне колоне које се нису рашчистиле ни у недјељу пријеподне. Аустрија је заустављала свако возило које из Словеније улази на њену територију, било да је у транзиту или иде у Аустрију, како би покушала спријечити ширење корона вируса, пише "Нови лист".

Аустрија је, подсјетимо, још прошле седмице уврстила Хрватску на листу ризичних земаља и упозорила да се у њу не путује, а од 17. августа повратници са годишњих одмора из Хрватске морали су показати негативан тест на корона вирус или се у року од 48 сати подвргнути тестирању, а у међувремену бити у самоизолацији.

Министарство спољних и европских послова изразило је забринутост због ситуације на словеначко-аустријској граници те позвало аустријске власти на хитан проналазак рјешења. Министар Гордан Грлић Радман контактирао је аустријског колегу Александера Шаленберга, хрватска амбасада у Бечу од јутарњих сати у контакту је с аустријским министарствима унутрашњих и спољних послова, а помоћница хрватског министра телефонски је разговарала с аустријским амбасадором у Хрватској, стоји у саопштењу Министарства спољних и европских послова Хрватске.

Хрватски функционери притом су изразили забринутост због ситуације на словеначко-аустријској граници и позвали на журан проналазак рјешења за бржи проток возила и путника како би се скратило "забрињавајуће дуго чекање" на улазак у Аустрију, укључујући за потребе транзита. Веће гужве на прелазу Караванке очекују се и данас, с обзиром да у понедјељак у 24 сата наступа рок до којега се словеначки туристи морају вратити кући како не би морали у 14-дневни карантин.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    5h 19m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    5h 36m
    2
  • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
    20h 13m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    6h 12m
    2
  • Лука Глигорић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
    22h 50m
    1