Билећи пола милиона КМ од соларне електране

04.12.2021. 11:35
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Компаније ЕФТ соларна електрана (СЕ) Билећа и "Dongfang Electric Corporation" потписале су уговор за пројектовање, испоруку и изградњу соларне електране Билећа инсталисане снаге 60 мегават-пикова.

Уговор је потписан у четвртак, саопштено је из ЕФТ групе.

Почетак реализације уговора очекује се у другом кварталу 2022. године, а почетак комерцијалног рада СЕ Билећа, са годишњом производњом електричне енергије од 100 гигават-часова средином 2023. године.

Како је раније саопштено, ова фирма, која ради у оквиру ЕФТ групе, продаваће струју из будуће соларне електране у општини Билећа на тржишту, а требало би да има право и да је извози.

На званичној страници ове компаније наводи се да је концесија додијељена на 50 година и укључује периоСоларна електранад пројектовања и изградње од три године и период кориштења у трајању од 47 година.

- Период пројектовања и изградње означава период за израду техничке документације, прибављање неопходних дозвола, изградњу, монтажу опреме, испитивање и пробни рад постројења до почетка комерцијалног рада. Процијењена укупна вриједност пројекта је 43,5 милиона, евра док се почетак комерцијалног рада СЕ Билећа очекује 2023. године - наводи се на њиховој станици.

Веселин Вујовић, начелник општине Билећа, рекао је за "Независне новине" да ће изградња велике соларне електране Билећи донијети бенефите те да би од великог значаја било да се новим законом регулише да и мали произвођачи електричне енергије уђу у систем плаћања накнада локалним заједницама.

- Општина Билећа требало би од соларне електране да добија око 550.000 КМ на годишњем нивоу, што је за нас велики новац. Значајно је напоменути да је од укупно 138 малих соларних електрана, колико их има у Републици Српској, 61 са подручја Билеће - навео је Вујовић.

Подсјећамо, Влада Републике Српске је у априлу 2020. године фирми ЕФТ СЕ Билећа додијелила концесију за изградњу и кориштење соларне електране на подручју општине Билећа. Концесија је додијељена на период од 50 година.

- Концесионар ће, у периоду трајања концесије, произведену електричну енергију продавати на тржишту, укључујући и право извоза. Концесионар ће, у складу са уговором, након изградње соларне електране, у буџет Републике Српске плаћати концесиону накнаду у износу од 0,0055 КМ/kWh од чега ће 95 одсто бити усмјерено у буџет општине Билећа - речено је тада из Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

Додају да је концесионар прије потписивања концесионог уговора у буџет Републике Српске уплатио једнократну накнаду у износу од 700.000 КМ.

ЕФТ је обавезан да плаћа 5,5 марака или 2,8 евра по мегават-сату произведеном у својој првој соларној електрани.

Процедура добијања концесије започета је у јануару прошле године након што је компанија изразила интересовање, па је Влада прогласила посебан интерес над дијелом непокретности у свом власништву у тој општини.

Садашњи концесионар добио је бонус у поенима за свој приједлог техничког и финансијског рјешења.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  T 04.12.2021. 13:46
  Mozda pola milijarde km a pola milona nikako. Al ko radi taj i grijesi.
Повезане вијести
Ходочасници из Источног Сарајева на пријему код начелника општине Билећа Ходочасници из Источног Сарајева на пријему код начелника општине Билећа
Владика Димитрије освештао храм у Трновом Долу код Билеће Владика Димитрије освештао храм у Трновом Долу код Билеће
Освештање храма у Трновом Долу код Билеће Освештање храма у Трновом Долу код Билеће
Најчитаније
 • Успјешно извршен веома комплексан ваздушни транспорт двомјесечне бебе
  22h 26m
  0
 • Најинтригантнија Српкиња 19. вијека: Саркине “игре престола” окончао син распикућа
  30m
  2
 • Преминуло троје заражених Легионелом
  17h 0m
  0
 • ЦИК казнио СНСД и ДНС због преурањене кампање
  14h 35m
  0
 • УЕФА жестоко казнила Хрвате!
  15h 10m
  1